I dag presenterte Etterretningstjenesten sin åpne vurdering, som har navnet Fokus 2013. Det er tredje året at offentligheten får presentert en slik analyse. Rapporten de legger frem i dag er på 45 sider.

På en pressekonferanse i Oslo la sjefen for Etterretningstjenesten, generalløytnant Kjell Grandhagen, mye vekt på terrororganisasjonen al-Qaidas endring den siste tiden da han snakket om internsjoanl terorrimisme.

— Fra norsk side er det viktig å se på at Norge er en utadrettet nasjon med mange interesser ute i verden der virksomheten vokser hver dag. Kombinert med at Al-Qaida har en mer desentralisert struktur, kan det føre til at norske interesser blir mer eksponert, og at trusselen mot norske interesser kan bli større i fremtiden, sier Grandhagen.

Endret mønster

— Det er slik at Al-Qaida fra sin opprinnelse sverget til de store spektakulære hendelsene. Den type aksjoner har det blitt mye vanskeligere for dem å gjennomføre. Det betyr at Al-Qaida har gjennomgått sitt operasjonsmønster og satser på et annet spekter av terrorisme, som blant annet innebærer å oppfordre sympatisører til å ta skjeeen i eget hånd, og gjøre det de har mulighet til, sier Grandhagen.

-Vi har sett her en betydelig utvikling fra de store spektakulære hendelser til mindre aksjoner ved hjellp av sympatisøerer som bor i de aktuelle landene, sa han da han la frem rapporten i Oslo militære samfund.

Afghanistan og Pakistan

Om den konkrete trusselen som ble fremmet mot Norge nylig, og som gjorde at Forsvaret hevet sin beredskap ved alle landets militære anlegg, sa Grandhagen følgende:

— Vi har registert trusselen og kan bekrefte den. Det er ikke første gang vi ser den type trusler, det fremkommer fra tid til annen. Det er en rekke blogger og nettsteder hvor disse organisasjonene diskuterer sine fiender, og det er noe E-tjenesten følger nøye med på, sa Grandhagen.

I sin rapport i dag legger E-tjenesten også vekt på utviklingen i Pakistan og Afghanistan.

-2014 ser ut til å bli et avgjørende år i Afghanistan. Valg og internasjonale samfunnet trekker seg ut. Vår hovedbekymring er ikke de afghanske sikkerhetsstyrkene. Hovedsvakheten vil være om landet etter valget i 2014 vil ha et politiske system som evner å håndtere de utfordringene de står overfor, mener Grandhagen

Han mener også Pakistan på lengre sikt utgjør en betydelig utfordring.

— En stor befolkning, sviktende økonomi, høyst reelt terrorfenomen og en stat med atomvåpenteknologi

Sikkerhetspolitisk

Det er tredje året på rad E-tjenesten legger frem en slik vurdering. I rapporten kommer det også frem at E-tjenesten vil øke sitt fokus mot Nord-Afrika og Sahel-regionen.

— Noen vil kanskje mene at innholdet i Fokus 2013 er innlysende, men jeg mener likevel at innholdet vil være av interesse for dem som til vanlig ikke forholder seg til sikkerhetspolitiske problemstillinger, sier forsvarsminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) da rapporten ble lagt frem i Oslo militære samfund.

Militant islamisme

I forrige måned la E-tjenesten også frem en samordet trussel- og sårbarhetsvurdering for 2013 sammen med Politiets sikkerhetstjeneste (PST) og Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM).

Også i den vurderingen ble «personer og miljøer inspirert av ekstrem islamistisk ideologi» vurdert til å utgjøre den mest alvorlige terrortrusselen mot Norge og norske interesser.

Myndighetene la vekt på at truslene forventes å komme fra aktører som befinner seg både i og utenfor Norge.

«Militant islamisme utgjør fremdeles den mest alvorlige terrortrusselen mot norske interesser i utlandet. Dagens terrortrussel fremstår som stadig mer fragmentert og uoversiktlig», skrev myndighetene i vurderingen som ble lagt frem i februar.

Også økt etterretningsvirksomhet fra en rekke andre stater i Norge ble trukket frem som et utviklingstrekk.