MOSKVA: Andreas Thorkildsen ga opp håpet om medalje da leggene begynte å krampe seg.

— Jeg ga opp da leggene krampet seg i tredje eller fjerde omgang. Det var ingen fare, men jeg hadde ikke stor tro på at jeg kunne kaste lenger med den krampa, sa Andreas Thorkildsen – som likevel økte til 81,06 meter i femte omgang.

Det var fortsatt 6,11 meter bak gullvinner Vitezslav Veselý (87,17), som på sin side snek seg ti centimeter foran Tero Pitkämäki (87,07) mens hjemmehåpet Dmitri Tarabin sikret en populær bronse i sitt sistekast med 86,23 meter.

Smilet på lur

I møte med det norske pressekorpset virket Thorkildsen skuffet, men fattet. Han sto rakrygget og svarte på journalistenes spørsmål, og hadde til og med både smilet og spøken på lur.

På spørsmål om han ikke var så veldig skuffet, svarte han:

— Jeg er jo det. Men det er jo godt over et kvartér siden konkurransen var ferdig, og det er jo grenser for hvor lenge man kan være skuffet, smilte Thorkildsen, og la til:

— Ha ha.

- Ikke helt svart

Problemet var som vanlig den ustabile teknikken.

— I det siste oppvarmingskastet følte jeg at teknikken begynte å "sitte", men straks jeg setter fart for å kaste langt, går kreftene overalt.

Han kunne ikke se at han og trener Åsmund Martinsen kunne gjort noe annerledes i forberedelsene.

— Jeg føler jeg har gjort det jeg kan for å prestere best mulig. Dessverre ble det ikke det jeg ønsker, i alle fall ikke i et VM. Men jeg har i alle fall fått gjennomført en sesong, og fått et par internasjonale seirer. Så det er ikke helt svart, sier Thorkildsen – som sto med et gull og tre sølv på de fire siste verdensmesterskapene.

Ønsket seg kenyansk bronse

Lørdag kveld ble han statist sammenlignet med de to gull- og sølvvinnerne.

— Både Veselý og Tero gjorde som jeg trodde. Tero er på et stabilt høyt nivå, men kapasitetsmessig er Veselý ti centimeter bedre. Det ser du også i kvalifiseringen hvor han kaster 89 meter (dog kjent ugyldig, red. anm.). Akkurat nå er Veselý best, fastslo Thorkildsen – som dog også lot seg imponere av Pitkämäki, som hadde fire kast over 85 meter mot ene.

Den store positive overraskelsen var kenyanske Julius Yego, som ble nummer fire (85,40) etter å ha ligget på bronseplass før siste kast.

— Han satte jo nasjonal rekord. Det hadde vært morsomt om han hadde tatt bronse, sier Thorkildsen.

Resultatlisten:

1. Vitezslav Veselý 87,17

2. Tero Pitkämäki 87,07

3. Dmitri Tarabin 86,23

4. Julius Yego 85,40

5. Roman Avramenko 82,05

6. Antti Ruuskanen 81,44

7. Andreas Thorkildsen 81,06

8. Ihab Abdelrahman el Sayed 80,94

Disse ble slått ut etter tre kast:

9. Risto Mätas 78,32

10. Stuart Farquhar 79,24

11. Kim Amb 78,91

12. Ivan Zaytsev 74,58