AVSLØRTE SVINDLEREN: Mot en beskjeden avgift skulle svindleren hindre at regnskapskollegaene Nina Tønnesland Torsberg og Line Anita Flaaten Hansen mistet nettsiden sin. De klarte imidlertid å avsløre svindleren. Foto: Kjartan Bjelland

SONGDALEN: — Personen fortalte med svensk aksent at en konkurrent var i ferd med å etablere seg i Norge. Bedriften skulle ha samme firmanavn som vårt, og vi kunne risikere å miste internettadressen vår, sier Line Anita Flaaten Hansen.

Sammen med sin regnskapskollega Nina Tønnesland Torsberg og daglig leder Ole Sigurd Fidjestøl driver Flaaten Hansen Kano Regnskap som holder til på Mjåvann i Songdalen. Det var mandag denne uka at regnskapsføreren fikk den mistenkelige telefonen fra Sverige.

Ble først bekymret

— Først ble jeg litt redd og tenkte, er det mulig? Man ønsker jo å beskytte firmanavnet sitt og domenet, og ville nødig oppleve at andre plutselig tok over. Men da jeg fikk summet meg litt, så skjønte jeg at noe måtte være veldig galt, sier Flaaten Hansen.

Hun sa til mannen fra det såkalte domenefirmaet at hun måtte ha litt betenkningstid og ville drøfte saken med kollegene.

— Det ville han helst ikke, og hevdet at han måtte ha svar umiddelbart. Han gikk imidlertid med på å ringe opp igjen etter 15 minutter. Jeg synes det virket veldig merkelig og fattet mistanke om svindel, sier Flaaten Hansen.

I mellomtiden ble regnskapsførerne enige om å stille den svenske domeneredderen en del kritiske spørsmål.

Fant advarsler på nett

— Han nektet imidlertid å oppgi firmaets navn og organisasjonsnummer. Han begrunnet dette med at han holdt til i Sverige, men hevdet samtidig at de hadde en norsk avdeling. Han likte ikke spørsmålene og avsluttet samtalen med trusler om at vi nå kom til å miste websiden vår, sier Flaaten Hansen.

I ettertid har hun og kollegene sjekket opp telefonnummeret mannen ringte fra. Google flommer over av treff på firmaer som er blitt forsøkt svindlet fra det samme telefonnummeret.

— Mange blir nok redde og velger derfor å betale det de krever. I vårt tilfelle var det 1950 kroner. Det er ingen avskrekkende pris, og det er lett å tenke at det er verd pengene for å sikre firmanavnet. Men vi håper selvsagt at folk ikke betaler svindlerne, sier Flaaten Hansen.

Forsøkt svindlet før

Kano Regnskap har ennå ikke anmeldt saken til politiet, men vil kontakte politiet for å rådføre seg.

— Vi startet firmaet i november i fjor, men har allerede opplevd flere svindelforsøk. En person ringte oss og utga seg for å være annonseselger hos Gule Sider. Men da vi tok kontakt med katalogtjenesten dagen etter, kunne de fortelle at vedkommende ikke jobbet for dem og at firmaet aldri hadde ringt oss. Man må tydeligvis være på vakt, advarer Flaaten Hansen.