OSLO: En dataorm har ifølge eksperter på datasikkerhet stjålet innloggingsinformasjon fra mer enn 45000 Facebook-kontoer, melderBBC.Sikkerhetsselskapet Seculert antar at dataene hovedsakelig er hentet fra Facebook-kontoer i Frankrike og Storbritannia, ifølge Aftenposten.no.

Den ondsinnede programvaren, som heter Ramnit, er velkjent og har eksistert siden april 2010. Tidligere har den stjålet bankinformasjon. Nå har Seculert oppdaget den siste avarten av Ramnit.

— Vi mistenker at personene bak Ramnit bruker den stjålne innloggingsinformasjonen til å logge inn på ofrenes Facebook-kontoer og for å sende ondsinnede lenker til sine venner, og dermed øke spredningen ytterligere, sier Seculert-forskerne påbloggensin.

— I tillegg utnytter datakriminelle det faktum at brukere har en tendens til å bruke det samme passordet til flere internettbaserte tjenester for å få kontroll over bedrifters nettverk, skriver de videre.

Sosiale medier gir mange muligheter for hackere, på grunn av den enorme mengden av personlig informasjon som er lagret her. Stadig mer ondsinnet programvare oppdateres for sosiale medier.

— Det ser ut til at sofistikerte hackere nå eksperimenterer med å erstatte de "gammeldagse" e-postormene med mer oppdaterte ormer for sosiale medier, hevder Seculert.

De påpeker videre at fordi ting raskt spres mellom brukere gjennom sosiale medier, kan de lett misbrukes til å “forårsake betydelig skade for individer og institusjoner”.

Ifølge Seculert ble hele 800000 maskiner infisert av Ramnit fra september til slutten av desember 2011.