Et av de første løftene Obama ga etter at han ble president i januar 2009, var å stenge fangeleiren som ble opprettet av president George W. Bush for å huse fanger som var mistenkt for å være terrorister.

Men Obama har til dags dato ikke greid å få leiren stengt på grunn av omfattende motstand i Kongressen mot å flytte fangene til fastlandet og framstille dem i sivile domstoler.

— Obama er like innstilt på å stenge Guantanamo-leiren i dag som under valgkampen i 2008, selv om vi alle er klar over hindringene, sa talsmann for Det hvite hus, Jay Carney, mandag, ti år etter at Bush startet sin krig mot terror.

Han gjorde det klart at både Obama og toppledere i det militære og sikkerhetsapparatet mener at leiren er til skade for USAs nasjonale sikkerhet..

I et valgår som i år er det imidlertid enda vanskeligere enn ellers å stenge leiren, der flere av dem som planla terrorangrepet 11. september 2001, er blant de 171 fangene som avventer militære rettssaker.

En rekke menneskerettighetsaktivister, noen av dem kledd i oransje fangedrakter, har samlet seg foran Det hvite hus for å kreve at leiren blir avviklet.

De startet protesten søndag og sier de vil fortsette til onsdag på tiårsdagen for krigen mot terror. Da vil de arrangere en større demonstrasjon som blant annet inkluderer en menneskelig kjede fra Det hvite hus til Kongressen. (©NTB)