Er det nøttene? Askepott? Den kjekke prinsen ikledd strømpebukser og polyesterjakker med store skulderputer? Er det alle de rare hodeplaggene, Prins Valiant-sveisene, eller Knut Risans deilige fortellerstemme? Hva er det med "Tre nøtter til Askepott" som gjør at det liksom ikke er helt jul uten?

"Tre nøtter til Askepott", eller "Tři oříšky pro Popelku" og "Drei Haselnüsse für Aschenbrödel" som den også heter, er en østtysk-tsjekkoslovakisk film fra 1973 som hadde premiere på norske tv-skjermer i jula 1975. I hovedrollene som Askepott og prinsen, finner vi henholdsvis Libuse Safránková og Pavel Trávnícek.

Sistnevnte uttalte til Dagbladet i 2008, at de to forelsket seg under innspillingen og at de snek seg bort for å kysse med hverandre rett som det var. Opplevelsen var imidlertid noe kald grunnet de tynne strømpebuksene. Noe å tenke på når en ser filmen igjen i dag for ente gang.

Og det gjør ifølge NRK, litt over en halv million nordmenn hvert år.

Ifølge Pavel Trávnícek, er det også norske damer som sender ham flest frierbrev. I tillegg til Norge, vises filmen i Tyskland, Tsjekkia, Slovakia og Sveits.

For min del handler det nok mest om tradisjoner og ting man husker fra man er liten. Og så musikken, da. Karel Svobodas fengende toner, sunget av den tsjekkiske tenoren Karel Gott. "La, la, la, la, la, la, la, la, la, la, la, la, la, la, la, laaaaaa, la, la, la". Sang du med?

Det er når jeg hører de tonene at julestemningen virkelig brer seg rundt meg som et varmende ullteppe, og at alt kjas og mas jeg kjente på rett før, forsvinner som riskremen på julekvelden.

Men det er helt klart noe spesielt med den litt uortodokse fortellingen om Askepott. Av og til treffer filmskaperne, uten at man kanskje helt klarer å sette fingeren på akkurat hva de treffer. Jeg har ikke tall på hvor mange intervjuer jeg har hørt med filmskapere som sier at de ikke trodde filmen ville slå så godt an, og at de ikke helt vet hvorfor.

Jeg har ikke alle svarene jeg heller, men jeg gleder meg like mye i år som i fjor. Håper du gjør det samme. God jul!