OSLO: I dag var første dag i rettssaken mot Anders Behring Breivik. Etter endt økt i rettssal 250, åpnet partene for en pressekonferanse, skriver Aftenposten.no.

Det var statsadvokatene Inga Bejer Engh og Svein Holden som åpnet pressekonferansen. Der fikk de blant annet spørsmål om hvorfor de valgte å vise video fra Regjeringskvartalet i det bomben går av, samt spille av lydloggen av en jente som gjemmer seg på toalettet inne i kafébygget. I bakgrunnen høres skudd og spredte skrik.

13 ungdommer ble drept inne i dette bygget.

Lydlogg fra toalettet

I lydloggen hører vi samtalen mellom jenta og operasjonsleder i Søndre Buskerud politidistrikt.

Hun forklare at det er utløst skudd på AUFs sommerleir, og at hun er sikker på at flere er skadet.

I bakgrunnen høres skudd, og jenta blir tidvis stille. Hun forklarer etter hvert at hun gjemmer seg inne på et toalett. Hun gjentar at politiet må komme fort.

Nøye vurderinger bak

Aktor Svein Holden erkjenner at dette lydopptaket er sterkt å høre på.

— Det er grunnen til at det ble avspilt. Det er en autentisk beskrivelse av hvordan det var i kafébygget på det tidspunket. Det tror vi er nyttig informasjon og viktig informasjon å ha i bakhodet når vi senere skal snakke med dem som ble skadet men overlevde handlingene i bygget, sier Holden.

Inga Bejer Engh presiserer at det ligger vanskelige vurderinger bak publiseringen av lydloggen og videoen.

— Vi har vurdert nøye om vi skulle spille lydopptaket. Dette var viktig, men det ligger vurderinger bak. Det er ikke noe man automatisk gjør, sier hun.

Ikke skyldig

I retten i dag leste statsadvokat Inga Bejer Engh opp tiltalen mot Anders Behring Breivik, deretter holdt statsadvokat Svein Holden sitt innledningsforedrag.

Her ble det blant annet avspilt flere overvåkningsvideoer fra Regjeringskvartalet, samt en lydlogg fra Utøya.

Skudd på skudd runger gjennom luften og fanges opp i telefonsamtalen mellom en meget redd jente og en politimann.

Breivik erkjente de faktiske forhold, men erkjente seg ikke skyldig. Han hevder han handlet i nødverge.

Breivik røpet ingen følelser da aktor leste opp navnene på de drepte og beskrev hvordan de ble drept. Men da propagandafilmen hans, som han la ut på nettet 22. juli, ble vist, begynte 33-åringen å gråte.

Selvopptatt

Psykiatere som Aftenposten har snakket med, mener gråtingen bare er et tegn på ekstrem selvopptatthet.

Det er selvfølgelig veldig farlig å kommentere sånt, men jeg synes det er et veldig sterkt uttrykk for en utrolig selvopptatthet. Når han hører navnene på det drepte er han helt rolig, men når hans egen produksjon vises, da er han myk og varm. Det er ganske sterkt, sier rettspsykolog Svenn Torgersen til Aftenposten.no.