Mens NHO ivrer sterkt for å beholde en egen kvote som er øremerket far, vil organisasjonene for småbedrifter og selvstendig næringsdrivende at fedrekvoten skal fjernes.

— I bedrifter der det bare jobber én eller to mann greier svært få å ta ut fedrekvoten. De har rett og slett ikke mulighet, fordi alternativet er å stenge ned bedriften, sier Bjørn G. Larsen, leder i Bedriftsforbundet.

Han ønsker seg en mer fleksibel foreldrepermisjon der familiene selv kan bestemme hvor mye av permisjonen som skal tas ut av mor, og hvor mye som skal tas av far. I dag er 14 uker øremerket far. Disse kan mor ikke overta.

— Det ville vært en stor fordel for de små bedriftene om mor kunne ta ut mer av permisjonen hvis ikke far har mulighet. Slik ordningen fungerer i dag, blir utfallet ofte at far dropper fedrekvoten, slik at familien får kortere permisjon totalt. Da må barnet begynne tidligere i barnehage eller man må finne andre løsninger, sier Larsen.

«Beklager – stengt»

Bedriftsforbundet har om lag 3000 medlemsbedrifter. Hovedtyngden av disse er enkeltmannsforetak eller små bedrifter med opptil 4–5 ansatte. Også Norsk Gründerforum ønsker å fjerne den øremerkede fedrekvoten.

- De fleste av våre medlemmer er én eller tomannsbedrifter. Du kan ikke bare stenge butikken, kafeen eller kiosken du driver og henge et skilt på døren med «Beklager stengt – jeg har pappaperm», sier leder Thor-Erik Gulliksen.

Han understreker at det kan være vanskelig både for mannlige og kvinnelige gründere å ta ut foreldrepermisjon, men at familiene bør stå fritt til å velge den fordelingen som passer best for dem.

Larsen i Bedriftsforbundet poengterer at det i små bedrifter kan være svært vanskelig å sette inn vikar for den som er ute i permisjon, fordi enkeltpersoners kompetanse er helt avgjørende for driften.

— Noen greier å ta ut litt permisjon i forbindelse med fellesferien når bedriften kan stenges. Men det blir ikke det samme som å ha pappapermisjon når mor er på arbeid, sier Larsen.

På kollisjonskurs

Forbundene for de små bedriftene er på kollisjonskurs med Næringslivets Hovedorganisasjon (NHO), som er landets største arbeidsgiverforening.

NHO-sjef Kristin Skogen Lundsier klart nei til å fjerne pappakvoten.

— Da danskene fjernet fedrekvoten, så vi at det veldig raskt var mødrene som tok mer ansvar. Vi tror at fordelingen av omsorgsansvaret det første året danner et mønster for hele barnets oppvekst. Og mye fravær vil helt klart kunne være en trussel mot mødrenes karrière, sa Skogen Lund til Aftenposten tirsdag.

Ti prosent dropper

Nav har ikke eksakte tall på hvor mange menn som har krav på fedrekvote, men ikke benytter seg av denne. Barne- og likestillingsdepartementet anslår at om lag 90 prosent av fedrene som har krav på fedrekvote tar ut hele eller deler av denne.

Omtrent ti prosent av de som har krav på fedrekvote tar altså ikke ut noe av denne permisjonen i det hele tatt.

Ifølge departementet er det rundt 6000 fedre som ikke har ikke krav på fedrekvote, fordi mor ikke oppfyller kravene til inntektsgivende arbeid eller studier.

Debatten om fedrekvoten har tatt av etter at både Høyre og Frp har sagt at de ønsker å fjerne fedrekvoten ved et regjeringsskifte. KrF og Venstre vil i likhet med de rødgrønne beholde ordningen, så utfallet er uvisst.