Opplysningen fra Bolsonaro-administrasjonens stabssjef Onyx Lorenzoni bekreftes av presidentens kontor, skriver den brasilianske avisen G1.

Frankrikes Emmanuel Macron har kunngjort at G7-landene bevilger 20 millioner euro – 180 millioner kroner – til regnskogen i Amazonas, der en rekke storbranner har herjet de siste ukene.

– Takk, men kanskje disse midlene kan brukes til skogplanting i Europa. Hvordan kan Macron ikke engang forhindre en forutsigbar brann i en kirke som er et verdensarvsted, men prøve å fortelle oss hva vi kan gjøre i vårt land? sier Lorenzoni.

– Macron bør heller ta vare på sitt hjem og Frankrikes kolonier, tilføyer stabssjefen, som sier at Macrons mål muligens er mer «kolonialisme og imperialisme».

Spiss tone

Lorenzonis henvisning til Frankrikes kolonihistorie kommer dagen etter at Brasils president Jair Bolsonaro uttalte at G7-landene behandler Brasil som en koloni når de lover støtte til brannslukkingen.

Tidligere mandag sa miljøminister Ricardo Salles at han ønsker G7-støtten velkommen, men Bolsonaro har selv hatt en mer konfronterende tone med G7-landene som har ønsket å hjelpe.

Macron sier på sin side at Amazonas er en verdensomfattende sak, selv om regnskogen delvis ligger i Brasil. Brasil og spesielt Bolsonaros regjering har fått kritikk for å ikke ha vernet Amazonas godt nok.

– Vi respekterer deres suverenitet. Det er deres land. Men Amazonas er verdens lunge. Vi kan hjelpe deg med å redde den, men vi kan ikke la deg ødelegge alt, er det klare budskapet fra den franske presidenten.

Store skader

Hundrevis av nye branner har blusset opp rundt om i Amazonas samtidig som to brasilianske Hercules-fly har begynt å dumpe tusenvis av liter vann over noen av de verste brannene.

Byen Porto Velho ligger under et tjukt røykteppe fra branner som raser i delstaten Rondonia, der slukningsarbeidet er konsentrert.

Brasils institutt for romforskning (INPE) har registrert rundt 77.000 skogbranner i Amazonas hittil i år, og dette er flere enn på mange år. I fjor ble det til sammenligning registrert totalt 40.000 branner.