– Til tross for lokale utbrudd og klynger ser vi ingen stigning i innleggelser ved sykehus, innleggelser på intensivavdeling eller covid-19-assosierte dødsfall, sier avdelingsdirektør Line Vold ved Folkehelseinstituttet.

– En forklaring er at smitten de siste ukene primært har forekommet hos yngre personer med lav risiko for alvorlig sykdom. En annen forklaring kan være at det er langt flere som testes, og at det omfattende smittesporingsarbeidet gjør at vi oppdager flere smittede med mildere sykdomsforløp nå enn tidligere, fortsetter Vold.

R på 0,78

Onsdag la Folkehelseinstituttet fram rapport om koronasituasjonen i uke 35.

374 personer fikk påvist koronasmitte i forrige uke. For de to siste ukene er antall smittede 13,6 per 100.000 innbyggere.

Smittetallet r, som angir hvor mange hver smittet person smitter videre, anslås til å være 0,78 etter 1. august.

De siste fire ukene har antall meldte tilfeller ligget på mellom 356 og 374, til tross for at det har vært en betydelig økning i antall tester som er gjennomført de siste ukene.

Smitte foregår i hovedsak i forbindelse med lokale utbrudd, men også blant personer som har vært smittet i utlandet, primært i land omfattet av karanteneplikten, heter det i rapporten.

Økning i seks fylker

Seks fylker har hatt en økning i meldte tilfeller den siste uka. Det er Innlandet, Agder, Møre og Romsdal, Viken, Vestfold og Telemark og Oslo.

Det har vært en nedgang i Vestland, Rogaland, Trøndelag og Nordland, mens tallene har vært uendret i Troms og Finnmark.

Oslo har fortsatt det høyeste smittetallet sammenlignet med innbyggertallet. Her er det nå 34 smittede per 100.000 innbyggere.

Informasjon om hvilket land man har blitt smittet i, foreligger bare for drøyt halvparten av de nye tilfellene de siste to ukene. Av disse har 82 prosent blitt smittet i Norge, og 18 i utlandet.

Det er registrert 67 koronatilfeller hos personer som har reist i «røde» land som krever karantene ved innreise i Norge, mens det er fire tilfeller blant personer som har vært i «gule» land.