Tolimir var en utøver av «den nådeløse planen» for å fordrive den bosnisk-muslimske befolkningen fra Srebrenica og Zepa i Øst-Bosnia, sa aktor Nelson Thayer til dommerne i retten ved FNs krigsforbryterdomstol for det tidligere Jugoslavia (ICTY) i Haag fredag.— Han assisterte, overvåket og godkjente den organiserte arrestasjonen, henrettelsen og begravelsen av tusener av muslimske menn og gutter, tilføyde aktor.

Tolimir var en av sju nestkommanderende under den bosnisk-serbiske hærens øverstkommanderende Ratko Mladic, som fortsatt er på frifot. Minst 7.475 menn og gutter ble drept i massakren i Srebrenica i juli 1995. Tiltalen mot Tolimir gjelder tiden da han var i ledelsen for den bosnisk-serbiske hæren fra 1992 til 1995. Men da han ble framstilt for retten etter arrestasjonen i 2007, insisterte Tolimir på at han var borger av Serbia, ikke den bosnisk-serbiske delstaten i Bosnia-Hercegovina.

I Bosnia ble tre bosniske serbere arrestert fredag, mistenkt for å ha deltatt i massakrene i Srebrenica. Arrestasjonene skjedde etter ordre fra Bosnias riksadvokat. (©NTB)