Professor Rune Blomhoff ved Universitetet i Oslo har ledet arbeidet med å tråle forskningsrapporter på jakt etter overbevisende dokumentasjon for enkeltmatvarers helseeffekt og til høsten vil de nye statlige kostholdsrådene være klare, skriver Aftenposten.– Dette er råd for en frisk befolkning. De skal virke forebyggende mot store folkesykdommer som overvekt og høyt blodtrykk, sier professoren.

Ifølge tall fra Verdens helseorganisasjon (WHO) kan 80 prosent av forekomsten av hjerteinfarkt og type 2-diabetes forebygges med endringer i kosthold, trenings— og røykevaner. De nye rådene er langt klarere og mer konkrete enn tidligere.

Hvitløk og nøtter er blant matvarene som trekkes fram som positive. Inntak av rødt kjøtt bør derimot begrenses til maksimalt to middager i uken.

Blomhoff understreker at rådene er et utkast, og at de nå skal ha en runde med innspill før det endelige resultatet foreligger til høsten.

I de nye anbefalingene har ikke poteten samme posisjon som tidligere. En porsjon med poteter regnes ikke lenger som én av de «fem om dagen».

Hovedbudskapet i anbefalingen er at vi bør ha et plantebasert, variert kosthold med mye grønnsaker, frukt, bær, fullkorn og fisk og med begrensede mengder rødt kjøtt, salt, tilsatt sukker og energirike matvarer. (©NTB)