KRISTIANSAND: Mange blivende mødre spiser for to. Det bør rettes mer oppmerksomhet på vektøkningen, mener barnelege og forsker Unni Mette Stamnes Køpp ved Sørlandet sykehus, skriver Aftenposten.no.

Hun har sett på sammenhengen mellom mors og barnets vekt og funnet at kvinner som er overvektige før og under graviditeten, i større grad får tyngre barn enn normalvektige kvinner, og at dette har betydning også for barnets vekt ved tre års alder.

Undersøkelsen baserer seg på 31 169 kvinner, som er med i Folkehelseinstituttets Mor og barn-undersøkelse.

Hver femte for tykk

— Av disse var 22,3 prosent overvektige ved starten av svangerskapet og 9,1 prosent hadde fedme, opplyser Stamnes Køpp (se fakta om kroppsmasseindeks).

I gruppen med de drøyt 30 000 kvinnene var 12 prosent av barna overvektige som 3-åringer, og 2 prosent hadde fedme.

— Vi så på sammenhengen mellom mors vekt før og under svangerskapet og kroppsmasseindeks (KMI) hos barnet.

Barnets KMI økte med 0,035 KMI-enheter for hver enhet KMI hos mor før svangerskapet. Dette betyr at barnet hadde om lag 0,5 høyere KMI dersom mor hadde KMI på 35 (fedme) sammenlignet med en KMI på 20 (normalvektig).

Køpp mener det bør rettes mer oppmerksomhet mot på den gravides vekt under svangerskapskontrollene.

For mye

Siri Hertzenberg fra Bærum er mamma til Morten (11), Mari (9), Mattis (3) og høygravid med det de tror er en lillesøster. Alle tre var mellom 2,0-3,6 kilo da de ble født.

Hennes erfaring er at det ikke har vært snakket om vektøkning på noen av svangerskapskontrollene, men at venninner snakker om dette seg imellom.

Men Hertzenberg mener likevel at hva den gravide ikke skal spise og må unngå å gjøre, har fått for mye oppmerksomhet de siste årene.

— Jeg har hatt et nokså normalt og rolig forhold både til hva jeg skal spise og hva jeg kan gjøre, i alle mine fire svangerskap. Jeg mener at et variert kosthold, kombinert med normal og variert aktivitet gjennom hele svangerskapet, gir minst plager og størst overskudd. Det skal være rom for å kunne kose seg litt i svangerskapet, men selvsagt er det greit å være bevisst at det er lørdag bare én dag i uken.

- Har du kost deg ekstra og spist for to?

— Nei, jeg har ikke hatt ni måneder «frisone» fordi jeg har vært gravid. Det skal jo av igjen.

Viktig med informasjon

Barnelege og forsker Unni Mette Stamnes Køpp tror det er viktig at den gravide vet at både utgangsvekten og vektøkning kan få betydning for egen og barnets helse.

Derfor ønsker hun at vekt er et naturlig tema i svangerskapsomsorgen.

— I de norske retningslinjene viser man til vanlig vektoppgang på 11-16 kg. Det finnes internasjonale retningslinjer fra blant annet USA, som er mer spesifikke og konkrete i forhold til hvor mye den gravide bør legge på seg i forhold til utgangsvekten ved svangerskapets begynnelse. Disse anbefalingene har vist best utfall for både mor og barn. Dette er et viktig tema, ettersom flere førstegangsfødende nå er overvektige når de starter svangerskapet.

- Bør være normalvektige

Studien er nylig publisert i International Journal of Obesity. Forskeren mener det er viktig å identifisere faktorer som fører til overvektige barn.

— Andre studier viser at overvekt i barneårene ofte fører til overvekt også som ungdom og voksen. Kvinner som ønsker å bli gravide bør derfor tilstrebe å være normalvektige. Det har også vist seg at kvinner som ønsker å bli gravide eller er gravide ofte svært motivert til å endre livsstil, sier Køpp.

— Gravide skal ikke røyke, ikke drikke alkohol og være forsiktig med enkelte oster. Er det ingen grenser for hva de skal bekymre seg for?

— Dette er absolutt en vanskelig balansegang. Men i vår studie av gravide var 22 prosent overvektige og 9 prosent hadde fedme før de ble gravide. Jeg er usikker på i hvilken grad unge kvinner i dag er klar over at overvekt eller fedme før og i svangerskap øker risikoen for diabetes, svangerskapsforgiftning, blodpropp og fødselskomplikasjoner.

Mange formaninger

Gravide Siri Hertzenberg mener det allerede i dag er lang liste over regler til den gravide.

— Man kan jo innimellom lure på hvordan det ble folk av oss, hvor mor både spiste ost og røkt laks under svangerskapet, for å sette det litt på spissen, sier hun.

Trebarnsmoren tror det vil være større helsegevinst om den gravide fikk tydeligere anbefalinger om hva gravide faktisk bør spise og hva gravide bør gjøre av aktiviteter.

— Da vil gevinsten i form av overskudd hos den gravide, komme av seg selv.