Seks norske F-16-fly fra 132 og 138 Luftving skal bidra i den militære intervensjonen i Libya.– De første norske flyene drar på mandag. Vi sender også 120 personer. Ti har dratt av gårde allerede i dag, sa sjef for 132 Luftving i Bodø, brigader Per Egil Rygg, på en pressekonferanse i Bodø søndag.

Forsvaret opplyser at oppdraget til de norske styrkene kan strekke seg over mer enn tre måneder, melder NRK.

Den norske skvadronen vil trolig ikke ha base på Sicilia, slik blant annet Danmark har. Årsaken er at det begynner å bli mangel på plass. Forsvaret jobber med to andre alternativer, Kreta og Sardinia.

Søndag sendte Forsvaret en fortropp på ti mann i et Hercules-fly. Disse er på vei til en foreløpig base i Belgia.

De norske flyene kan understøtte dag— og nattoperasjoner i luft-til-luft og luft-til-bakke-operasjoner samt brukes til innhenting av informasjon.

– Vi drar av gårde med full verktøykasse, så får vi se hvilke verktøy vi bruker etter hvert. Vi er forberedt på alt, sier oberstløytnant Bård Reidar Solheim, som skal lede operasjonen.

Det er foreløpig uklart hvem som skal ha kommandoen over de norske styrkene.

– Vi skal ha veldig høy terskel for våpenbruk. Når vi kommer ned, skal vi forholde oss til Forsvarets operative hovedkvarter på Reitan, så får vi se hvem som tar over kommandoen etter hvert. Slik det ser ut nå, blir det ikke en NATO-ledet operasjon, men deler av kommandokontrollelementene til NATO kan bli benyttet, sier Rygg.

Etter det NTB erfarer, er årsaken til dette at det anses som politisk uklokt å la NATO, som består av USA og en rekke europeiske land, fronte operasjonen utad i denne sammenhengen.

Bård Reidar Solheim har mangeårig bakgrunn som F-16-flyger og har tidligere ledet norske F-16-bidrag til internasjonale operasjoner, blant annet i Afghanistan.

– Dette er veldig kort varsel, men vi er trent for dette. Jeg er ydmyk i forhold til oppgaven. Vi er klar for skarpe oppdrag, sier Solheim.

Flere vestlige land, deriblant USA, Frankrike og Storbritannia, innledet lørdag luftangrep og rakettangrep mot mål i Libya.

Det norske bidraget er en liten skvadron, som inkluderer bakkemannskaper fra de militære anleggene ved Bodø og på Ørlandet. (©NTB)