KRISTIANSAND: – De rødgrønne partiene har i altfor lang tid hatt monopol på feministbegrepet. Likestilling i Norge i dag handler ikke om likeverd, men om at kjønnene skal være mest mulig like. Nå ser vi imidlertid en reaksjon på det. Vi representerer en ny type feminister, av kvinner som anerkjenner de biologiske forskjellene mellom kjønnene og kjemper for mors rett til å være hjemme med barna, sier Lill May Vestly (36), leder for mammanettverket «Tid for barn», og mor til tre på 16, 6 og 4 år.

Den opprinnelige planen var egentlig å vente til over nyttår med å hive seg inn i den offentlige debatten, men så kom forslaget fra barne-, likestillings— og inkluderingsminister Audun Lysbakken om tredelt fødselspermisjon. Forslaget førte til at Lise Christensen, som er med i nettverket, sendte et flammende innlegg til flere av landets aviser.

LES KRONIKKEN HER: Kjære feminister og Audun Lysbakken

Får mye støtte

– Vi har fått så mye støtte fra folk over hele landet. Flere har tatt kontakt med oss for å gi støtte til det vi står for, og selv om ikke det var helt planen å ta denne debatten nå, når vi fremdeles er i etableringsfasen, har vi bare kastet oss rundt, sier Vestly.

Hvor mange medlemmer nettverket teller, er ennå litt uklart, men over 80 personer har gitt sin støtte til gruppen på Facebook. Ideen til nettverket fikk Vestly, som er fast skribent for Fædrelandsvennen, etter et innlegg i avisen i fjor, hvor hun snakket varmt om livet som småbarnsmor og mors relasjon til barnet. Flere kontaktet henne og sa de følte det på samme måte. Dermed begynte ballen å rulle, Vestly så behovet for et nettverk, og første medlemsmøte ble holdt i vår, etter at kristiansandsinvestor Kurt Mosvold støttet dem med et ukjent pengebeløp. I helgen spyttet han inn enda flere penger i nettverket, og Vestly sier planen videre nå er å bli en landsomfattende interesseorganisasjon.

–Vi skal være en organisert stemme for å forsvare og anerkjenne morsrollen og de biologiske forskjellene mellom kjønnene, vi skal ta til motmæle mot barne – og kvinnefiendtlig feminisme og den grenseløse institusjonaliseringen og nedbyggingen av familien, poengterer Vestly.

– Hva ligger i det?

– Vi er lei av at staten skal diktere hvordan norske familier organiserer livene sine. Vi vil ha valgfrihet, og vil at hver enkelt familie selv skal bestemme hvordan de lever livene sine, forklarer Sylvi Greiner, som også er en del av nettverket, og mamma til ei jente på tre.

- Lysebakken er familiefientlig

De to kvinnene mener likestillingen i Norge har gått for langt.

– Etter min mening, er Lysbakken barnefiendtlig, mammafiendtlig og familiefiendtlig. Han forsøker å splitte relasjonen mellom mor og barn, og vil forvandle oss til kjønnsløse leirklumper. Målet hans, og SVs mål, er å dytte barna inn i institusjoner, helst så mye og så tidlig som mulig, hevder Vestly.

– Men Lysbakken sier jo at han på sikt ønsker å avskaffe fedrekvote?

– Ja, etter han har oppdratt oss først, sier Vestly syrlig.

LES OGSÅ : Lysbakken: - På sikt håper jeg vi slipper fedre – og mødrekvote

LES OGSÅ: Skal puppen styre debatten?

– Hvorfor er det så fryktelig provoserende at noen kvinner velger å være hjemme? Hva er det som er så fælt med at noen kvinner har lyst til å lage et hyggelig hjem? Vil vi ikke heller ha et samfunn som ivaretar forskjellene mellom kvinner og menn, undrer Greiner.

Selv mener de to det burde vært lagt opp til en ordning hvor både mor og far kunne vært hjemme, og at samfunnet i større grad burde styrke småbarnsmødres økonomiske rettigheter.

– I et allerede gjennomtrygdifisert velferdssamfunn, er det feil å holde en gruppe, altså hjemmearbeidende småbarnsmødre, utenfor de sosiale rettighetene. Omsorgsarbeid blir ikke anerkjent som ansvarsfullt, samfunnsnyttig arbeid før det skjer utenfor hjemmet, sier Vestly, uten å ville gå nærmere inn på det rent politiske.

– Konkret hvilke ordninger vi ønsker, kan vi heller komme tilbake til. Nå er det viktigste fremover å mobilisere krefter mot Lysbakkens permisjonsforslag, sier hun.

Reagerer på kritikken

Kritikken fra Fædrelandsvennens kulturredaktør Karen Kristine Blågestad, har de følgende kommentar til:

– Hadde hun gjort jobben sin, ville hun satt opp en kulturell analyse av tendensen i samfunnet i dag når det gjelder mødre og barn. Det hun imidlertid velger å gjøre, er å gå personlig løs på andres valg, og det virker som hun ønsker et ensrettet, norsk familieliv. Kronikken er full av hersketeknikker og hun gir uttrykk for et kaldt barne – og menneskesyn. Etter min mening, er hun et uttrykk for samfunnets kollektive dårlige samvittighet over at vi har skjøvet ansvaret for barna over på institusjoner, noe hun dermed må rettferdiggjøre.

LES KRONIKKEN HER: Rull inn puppen