SVERIGE: Samtidig mistenker man at også danske og nederlandske agurker kan være rammet av den ukjente bakterien, melder Aftonbladet.

Det opplyser EU-kommisjonen til Aftonbladet.

Tarmbakterien har ført til utbrudd i Tyskland, hvor over 300 mennesker er smittet og 14 mennesker rapporteres døde som følge av bakterien.

Også Danmark og Sverige opplever små utbrudd av bakterien

I går ble en mann i 40-årene lagt på isolat på Sørlandet sykehus i Kristiansand med blodig diaré.

Mannen som er lagt inn på sykehuset har vært i kontakt med en person fra Tyskland, hvor utbruddet er størst.

Det er på det rene at mannen er smittet av E.Coli, men det er foreløpig uklart om bakteriene stammer fra Ehec-utbruddet i Tyskland.

Jakter på smittekilden

Jakten på å finne smittekilden til den aggressive ehec-bakterien, som i denne omgang i stor grad rammer voksne kvinner, pågår nå for fullt.

Foreløpige resultater av utbruddsetterforskningen peker mot tomat, agurk og salat, melder Folkehelseinstituttet.

Normalt sett rammer denne type bakterien små barn, men smittevernlege Dagfinn Haarr opplyser til fvn.no at denne bakterien er annerledes enn tidligere.

— Bakterien er mest hissig når den angriper voksne kvinner, uten at jeg kan gi noen nærmere forklaring på det, sier han.

Smittevernlegen ber folk i dag om å ta utbruddet med ro og ikke bekymre seg.

— Nei, vi skal ikke være bekymret, uttalte Haarr og forklarer dette med at dette er en bakterie vi fra tid til annen har hos oss, og som dermed en del av bakteriefloraen vi omgir oss med.

Tyske myndighter opplyste i går at agurkene fra Almeria og Malaga kan være hovedkilden til smitten, men det gjenstår å slås fast.

En EU-tjenestemann opplyser til Aftonbladet at transportkjeden er lang og at agurkene kan ha blitt smittet hvor som helst på veien fra dyrking til butikk.

Spania ikke rammet

Spansk agurkdyrkere taper nå penger som følge av frykten som sprer seg og krever erstatning innenfor EUs rammeverk.

Den spanske helseministeren Leire Pajin peker på at ingen spanske innbyggere så langt er rammet av bakterien, som knyttes til spanske, økologiske agurker, og som fortrinnsvis nå sprer seg i Tyskland, Nederland, Danmark, Sverige, England, Sveits, Frankrike og Østerrike.

Smitten i disse landene mistenkes alle å ha sitt opphav fra Tyskland.

Mattilsynet har 30. mai mottatt informasjon om at et lite parti på 240 agurker er importer til Norge fra en av de mistenkte produsentene i Spania.

Alle agurkene er distribuert i forbindelse med Økomat Innherred BA og Økomat Helt Nord sine abonnementsordninger for økologiske frukt og grønnsaker i Trøndelag og Nordland. Mattilsynet har bedt importør informere alle sine kunder, opplyser Mattilsynet på sine hjemmesider.