KVINESDAL: Predikanten fra Kvinesdal mener Faremo bør ta grep for å få fortgang i overføringen av de to nordmennene.

— Jeg har fulgt saken i alle tre årene den har vart og opplever at det er altfor lite koordinering. Det er lange perioder uten kontakt mellom partene, noe som fører til at trykket forsvinner, sier Edvardsen til Fædrelandsvennen.

- Dette kan løses

BER FAREMO TA GREP: Rune Edvardsen mener justisminister Grete Faremo må ta initiativ til å få hentet hjem Tjostolv Moland og Joshua French. Foto: Lars Hoen

I brevet Edvardsen sendte til Faremo 31. august skriver han følgende:"Guttene er nå frarøvet 3 1/2 år av deres liv. De kan dø der nede. Som medmenneske med stor respekt for deg skriver jeg dette. Dette kan løses. Det er jeg sikker på. Men på rett måte."

— Hva mener du Faremo kan bidra med?

— Både utenriks- og justisdepartementet er viktige parter i denne saken, med tanke på at det forhandles om både frigivelse og soningsoverføring. Jo høyere nivå som engasjerer seg, jo større er sjansen for å nå fram, sier Edvardsen.

For fem måneder siden sendte statsminister Jens Stoltenberg et brev til president Joseph Kabila, uten å få svar. Edvardsen håper likevel at Kabila vil ordne opp i saken.

"UD har ikke oppnådd særlig mye og jeg tror det kommer av dårlig koordinering. Etter min mening tror jeg Kabila ønsker en ordning med frigivelse i en mer stille saksbehandling", skriver Edvardsen.

Fædrelandsvennen har bedt om en kommentar fra Faremo. Fredag ettermiddag svarte departementet følgende:

"Justis- og beredskapsdepartementet følger opp saken isamråd med Utenriksdepartementet og vurderer fortløpende hvilke muligheter somforeligger for å finne en løsning", skriver kommunikasjonsrådgiver Steffen Aagedal i Justis- og beredskapsdepartementets informasjonsavdeling.

Støre møter Kongo-minister

Situasjonen til Moland og French har hovedsakelig blitt håndtert av utenriksdepartementet. Neste uke er utenriksminister Jonas Gahr Støre til stede under FNs generalforsamling i New York. I løpet av samlingen håper Støre å få diskutert situasjonen til Moland og French med Kongos utenriksminister, Raymond Tshibanda.

Seniorforsker Morten Bøås ved Fafo har forsket på Kongo og Sentral-Afrika i mange år og er godt kjent med den politiske situasjonen i landet. Han tviler sterkt på at situasjonen til nordmennene står spesielt høyt på agendaen til Tshibanda under besøket i New York.

— Kongos utenriksminister er nok først og fremst opptatt av å få støtte i konflikten med Rwanda og opprørsgruppene i det østlige Kongo. Under møtet med Støre kommer han nok til å be om Norges støtte til denne økonomiske boikotten, sier Bøås til Fædrelandsvennen.

- Få som tenker på Moland og French

TAUS: Justisminister Grete Faremo har ikke svart på brevet Rune Edvardsen sendte 31. august. Foto: Hallgeir Oftedal

Rwanda har blitt beskyldt for å støtte den nyetablerte opprørshæren M23, som består av noen hundre soldater som har hoppet av fra den kongolesiske hæren. Ifølge Bøås var dette de beste soldatene i regjeringshæren. Siden opprøret startet i april har over 200.000 mennesker blitt tvunget på flukt fra sine hjem.Kongolesiske myndigheter jobber nå med å mobilisere en nøytral hær for å bekjempe opprørerne.

— Situasjonen i øst-Kongo er noe som i stor grad opptar president Joseph Kabila. Moland og French er det nok få som tenker på, og dersom de gjør det tenker de det i hvert fall ikke er noe som haster, sier Bøås.

- Kan bli løslatt i jula

Støre møtte den kongolesiske utenriksministeren også under fjorårets generalforsamling i FN. To måneder etter møtet ble Moland og French flyttet fra Kisangani til hovedstaden Kinshasa, noe som ble sett på som det første steget i overføringen til Norge.

— De ble flyttet, men kom jo ikke noe særlig nærmere Norge, sier Bøås.

Fafo-forskeren tror det må en spesiell anledning til før Kabila bestemmer seg for å benåde Moland og French.

— Opposisjonen liker å beskylde ham for å være ettergivende overfor utlendinger. En løslatelse ser jeg for meg kan skje i forbindelse med jula eller feiringen av frigjøringsdagen i Kongo. Da kan han jo si noe om at kongolesere er et fredselskende folk som ønsker gjenforene Moland og French med sine kjære, sier Bøås.