GAZA BY: Ahmed al-Jaabari, leder i Hamas' militære grein, ble drept sammen med sin livvakt da bilen de satt i, ble truffet av en israelsk rakett i Gaza by.

Både Hamas og Israel bekreftet onsdag at Jaabari og en annen person ble drept i hendelsen. Jaabari var leder i den militære brigaden Izz el-Deen al-Qassam.

Israel har samtidig gjennomført angrep mot en rekke andre mål på Gazastripen, blant annet politistasjoner drevet av Hamas, ifølge øyenvitner.

Flere angrep

En israelsk tjenestemann opplyser at angrepene bare er starten på en større offensiv, og at flere angrep vil følge. Israels hær beskriver angrepene som «begynnelsen på krigen mot Gazas militante».

De israelske flyangrepene kan utløse palestinske rakettangrep over grensen mot Israel, og kampene kan pågå i flere dager, mener en israelsk militær talsmann.

– Dagene vi har foran oss i sør, kan etter mine beregninger vise seg å bli lange, sa brigader Yoav Mordechai til Israelsk Kanal 2. – Hjemmefronten må stålsette seg tålmodig, tilføyde han.

Bakkestyrker?

Mordechai sa at de israelske angrepene både var et svar på en økende mengde rakettangrep tidlig i uken og et forsøk på å hindre at Hamas og andre palestinske grupper bygger opp sine våpenarsenaler videre.

Blant målene for flyangrepene onsdag var underjordiske lagre av raketter med større rekkevidde, ifølge Mordechai.

Han ble også spurt om det kan være aktuelt for Israel å gå inn med bakkestyrker.

– Det er forberedelser, og hvis vi blir nødt, er muligheten for å gå inn på bakken til stede, svarte talsmannen.

Shin Beth

Israels innenlandske etterretningstjeneste Shin Bet bekreftet at den sto bak angrepet på Jaabari og begrunner attentatet med militærlederens «terroraktivitet» gjennom flere tiår.

– Hensikten med denne operasjonen var å skade kommando— og kontrollkjeden til Hamas' ledelse, sier det israelske forsvaret i en uttalelse.

Hevn

Øyeblikkelige krav om gjengjeldelse og hevn ble sendt ut over Hamas' radio på Gazastripen. I Gaza by brøt det ut omfattende demonstrasjoner umiddelbart etter rakettangrepet.

Hamas' væpnede gren kom med voldsomme utfall mot Israel.

– Okkupanten har åpnet helvetes porter mot seg selv, erklærte Izz el-Deen al-Qassam-brigadene. Gruppen forsikret at den vil fortsette den væpnede motstanden mot Israel.

– Israel har erklært krig mot Gaza, og de bærer ansvaret for alle konsekvenser, sa den militante gruppen Islamsk jihad.

Israel har de siste dagene gjennomført en rekke luftangrep på Gazastripen. Angrepene kommer som svar på en bølge med palestinske rakettangrep mot israelsk territorium.