BENGHAZI: Ambassadør J. Christopher Stevens og tre andre amerikanske diplomater ble drept da det amerikanske konsulatet i Libyas nest største by Benghazi ble angrepet av libyske militssoldater sent tirsdag kveld.

Angrepet var angivelig en protest mot en amerikansk film som framstiller islam som kreft og profeten Muhammed som notorisk skjørtejeger og blodtørstig tyrann.

Filmen har også utløst voldsomme protester i andre muslimske land, og i Egypt ble det amerikanske flagget revet ned fra USAs ambassade i Kairo under en demonstrasjon mot filmen tirsdag kveld.

Frykter spredning

Frykten er nå stor for at protestene skal spre seg, og i Afghanistan valgte president Hamid Karzai onsdag å utsette sitt planlagte besøk til Norge senere denne uka på grunn av den spente situasjonen.

Saken kan få veldig store konsekvenser, mener den svenske islamologen Jan Hjärpe. Han er svært kritisk til filmen.

– Jeg ser på den som direkte ondskapsfull. Den kan utløse voldelige reaksjoner, noe vi allerede har sett, og som vil kunne eskalere til noe virkelig farlig, sier Hjärpe til det svenske nyhetsbyrået TT.

Filmen som har utløst raseriet, er produsert av den israelsk-amerikanske forretningsmannen Sam Bacile. Han beklager konsekvensene filmen har fått etter at en 14 minutter lang trailer ble dubbet til arabisk og spredd på internett.

– Jeg er lei meg for det som skjedde på ambassaden, sier han til nyhetsbyrået AP.

Dilemma for USA og Libya

Angrepet mot USAs konsulat i Benghazi kan sette forholdet mellom USA og Libya på prøve, mener forsker Kjetil Selvik. Han fremholder at angrepet var av en slik karakter at USA må reagere på det.

– Men hva slags reaksjon kommer veldig an på hvor sterkt Obama-administrasjonen ønsker å markere seg. Og det er vanskelig å si på nåværende tidspunkt. Men amerikanerne må velge strategi med omhu, sier Selvik til NTB.

Angrepet setter også myndighetene i Libya i en kinkig situasjon, påpeker forskeren fra Chr. Michelsens Institutt.

– På den ene siden sier libyske myndigheter at de tar avstand fra drapene. På den andre siden er det en forventning om at de må reagere på fornærmelser mot profeten Muhammed, sier Selvik.

Angrepet i Benghazi er blitt møtt med bred internasjonal fordømmelse, men flere muslimske land har i sine reaksjoner først og fremst kritisert selve filmen.

Støre fordømmer

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) sier at Norge på det sterkeste fordømmer aksjonen i Benghazi.

– Ingenting kan forsvare slike voldshandlinger, og vi vil ta dette opp med libyske myndigheter, sier han til NTB.

– Det er et viktig prinsipp at vertslandet har det fulle og hele ansvaret for sikkerheten ved ambassader, og vi forventer at libyske myndigheter gjennomfører tiltak for å ivareta dette ansvaret på en skikkelig måte, sier utenriksministeren.

Ambassadør Stevens tiltrådte ambassadørposten i Libya så sent som i mai i år. Ifølge libyske sikkerhetsmyndigheter forsøkte han og de tre andre å flykte da konsulatet ble angrepet av en gruppe rasende libyere væpnet med raketter og skytevåpen sent tirsdag kveld.

Bygningen skal ha blitt beskutt med rakettdrevne granater, stukket i brann og plyndret.

Omstridt film

Den omstridte filmen har tittelen «Innocence of Muslims». Filmskaperen sier i et intervju med Wall Street Journal at rundt 100 jødiske givere har finansiert produksjonen.

Filmen markedsføres flittig av den omstridte Florida-pastoren Terry Jones, som i fjor utløste rasende protester verden over ved å brenne Koranen.

Jones viste tirsdag utdrag fra Muhammed-filmen i sin kirke i Gainesville i Florida. Det skal ha vært nyheten om dette som utløste protester. (©NTB)