Statsadvokat Svein Holden presenterte tirsdag de sakkyndiges rapport sammen med statsadvokat Inga Bejer Engh.

— De to sakkyndige er samstemte om konklusjonen. Etter det vi kan se, er det ikke gitt uttrykk for tvil eller uenighet verken i premissene eller konklusjonen, sa Holden på en pressekonferanse.

Fortsatt psykotisk

Ifølge konklusjonen var Breivik psykotisk på tiden da handlingene skjedde, og Breivik var også psykotisk under observasjonen som de sakkyndige har foretatt av ham.

— Konklusjonen er at Anders Behring Breivik er utilregnelig. For å belyse konklusjonen noe, synes vi det er naturlig å fremheve at de sakkyndige beskriver en person som befinner seg i sitt eget vrangforestillingsunivers, hvor alle hans handlinger og tanker styres av disse vrangforestillingene, sa Holden, før han gikk inn på selve diagnosen.

Bisarr

I rapporten skriver de sakkyndige at Breivik lever i sitt eget vrangforestilte univers, og de mener alle hans tanker er styrt av dette. De sier Breivik har «bisarre» og «grandiose» vrangforestillinger», der Breivik selv mener seg utvalgt til å lede hvem som skal leve og hvem som skal dø. Han ser seg også som utvalgt til å lede folket, ifølge de to sakkyndige.

Perfekt ridder

Breivik har fortalt de sakkyndige at han har begått drapene av kjærlighet til sitt folk. Han mener han er den mest perfekte ridder siden andre verdenskrig, og han mener hans organisasjon Knights Templar vil overta makten i Europa.

Breivik har også antydet at han ser seg selv som framtidig regent i Norge.

Ifølge Store norske leksikon innebærer paranoid schizofreni at en person forandrer seg over tid. Diagnosen gir seg utslag i vrangforestillinger som storhets- og forfølgelsesforestillinger. Sykdommen skal være mulig å behandle med såkalte nevroleptika, antipsykotiske medikamenter. (©NTB)