OSLO: Totalt fem personer befinner seg på tiltalebenken i Oslo tingrett. En av dem er en 26 år gammel mann fra Oslo som nylig er domfelt i en annen narkotikasak. Han er utpekt som hovedmannen i det politiet mener er en organisert smuglerbande.

– Vi mener han hadde en sentral rolle, sier statsadvokat Petter Mandt, som er aktor i saken.

Påtalemyndigheten mener at alle fem kan knyttes til forsøket på å smugle 22,4 kilo kokain fra Bolivia til Norge i mai 2008. 26-åringen skal ha vært tenkt som mottakeren for stoffet, mens en 23 år gammel kvinne skal ha hatt en organisatorisk rolle. To menn på 21 og 25 år skal ha stått for å veksling og overføring av penger. Ifølge tiltalen sørget de to mennene for at flere hundre tusen kroner ble vekslet i Euro mellom februar og april i 2008. Pengene ble deretter overført til personer i Bolivia, Ecuador, Peru og Brasil.

Organisert kriminalitet

Disse pengene mener påtalemyndigheten var betaling for partiet med kokain Høvåg-kvinnen og to andre tok med seg til flyplassen. I media har det blitt anslått at narkotikaen kan ha kostet rundt 415.000 kroner i innkjøp i Bolivia. Verdien i Norge ville ha vært på rundt 18 millioner kroner.

Som den eneste av de tiltalte er 21-åringen fra Høvåg ikke tiltalt for å tilhøre en organisert kriminell gruppe. Hun risikere likevel en straff på mellom tre og femten års fengsel. Påtalemyndigheten mener hun visste – eller hadde en sterk mistanke om – at kofferten hennes inneholdt narkotika. Likevel valgte hun å ta den med seg på flyet.

– Vi mener hun handlet med forsett, men dette blir det opp til retten å ta stilling til, sier statsadvokat Mandt.

Over 40 vitner

Aktoratet har anført i underkant av 40 personer som vitner i rettssaken. Først på listen står fire av dem som ble dømt under rettssaken i Bolivia i 2010. Ifølge Mandt skal vitnemålene gjennomføres ved hjelp av videolink. De to som ble pågrepet sammen med 21-åringen, Madeleine Rodriguez og Stina Brendemo Hagen skal etter planen forklare seg først.

– Det er åpenbart av interesse å høre deres forklaring. Alle parter vil ha en interesse av at saken blir opplyst på best mulig måte, sier Mandt.

Av de fire er det kun to som fortsatt sitter i fengsel. Brendemo Hagen er løslatt mot kausjon, men rømte nylig fra meldeplikten og befinner seg nå på et ukjent sted. Aktoratet vil likevel forsøke å få tak i henne.

– Men vi kommer ikke til å etterlyse henne, sier Mandt.

Han legger til at de to kvinnene kun har status som vitner i denne saken. Begge er domfelt i Bolivia, og kan ikke tiltales for det samme forholdet i Norge. Påtalemyndigheten vil derfor ikke foreta seg noe annet enn å forsøke å få dem i tale.

Kjenner ikke de andre

I løpet av rettssaken vil det bli lagt fram bevis i form av utskrifter av pengeoverføringer og sms-samtaler. Det kan også bli aktuelt å spille av opptak fra avlyttede samtaler og romavlyttinger.

Samtlige tiltalte nekter straffskyld. 21-åringen fra Høvåg sier til Fædrelandsvennen at hun ikke kjenner de andre tiltalte og aldri har snakket med noen av dem.

– Vi avviser tiltalen i sin helhet. Den norske og den bolivianske etterforskningen har ikke avdekket en eneste forbindelse mellom min klient og denne banden. Det finnes ikke en eneste pengeoverføring, sms eller noe annet som knytter dem sammen. Hun har ikke hatt noe med dem å gjøre, sier kvinnens forsvarer, Carl Bore.

Rettssaken skal etter planen vare i fire uker.