• Nerdrum mener skatten er betalt

  • Risikerer straffeskatt på 8. mill.

Norges mest kjente kunstner, Odd Nerdrum, møtte for andre dag opp i retten i onsdag.

Nerdrum står tiltalt for å ha solgt malerier for 14 millioner kroner i perioden 1998–2002 uten å føre inntektene opp på selvangivelsen.

Dersom kunstneren blir kjent skyldig etter tiltalen risikerer han syv måneders fengsel og en tilleggsskatt på over 8 millioner kroner. I retten bruker kunstneren for det meste tiden til å tegne på en skisseblokk.

Malingen smeltet

Ifølge Nerdrum, holdt han av penger for å sikre seg mot erstatningskrav etter at han hadde solgt en rekke malerier der malingen hadde for dårlig kvalitet. Han brukte en spesiallaget oljemaling, som senere viste seg å tåle varme dårlig. Det førte til at malingen smeltet og begynte å renne på maleriene.

Eierne av de skadede maleriene begynte etter hvert å kreve erstatning for dem. Erstatningssummen var som regel langt høyere enn hva han hadde solgt maleriene for, ettersom bildene hadde steget i verdi.

Nerdrum forsøkte å bøte på skaden ved dels å male nye bilder som skulle erstatte de gamle, og dels å legge til side midler i en bankboks som skulle brukes til erstatning.

Disse pengene stiller norske skattemyndigheter spørsmål ved.

Hovedverk

Et av de skadde maleriene ble vist frem i retten onsdag. "Skyen" ble malt på midten av 80-tallet. Man ser tydelig hvordan malingen har smeltet utover. Da maleriet skulle rulles ut i retten måtte det brukes kraft ettersom malingen hadde klistret seg fast i lerretet.

Bildet regnes som et av Nerdrums hovedverk og i 2008 ble et av disse maleriene solgt for 1,9 millioner kroner.