Den rettsmedisinske kommisjonen skriver i sin avgjørelse som ble offentliggjort torsdag, at «det er ingen vesentlige bemerkninger til erklæringen fra de sakkyndige».

De stiller seg dermed bak konklusjonen om at Anders Behring Breivik er paranoid schizofren og strafferettslig utilregnelig. Bistandsadvokat Mette Yvonne Larsen reagerer på kommisjonens formuleringer i avgjørelsen.

— Sår tvil om rapporten

— Ved å velge formuleringen «ingen vesentlige bemerkninger» tolker jeg det slik at de har hatt spørsmål og interne uenigheter. De sår på den måten usikkerhet og tvil om de sakkyndiges rapport, sier bistandsadvokat Larsen til NTB.

Hun mener kommisjonens formuleringer trenger flere utdypninger. Etter samtaler med sine klienter torsdag er hun klar på hva veien videre blir.

— På vegne av mine klienter kommer vi til å begjære en ny sakkyndigrapport. Vi vil dermed at det skal bli oppnevnt nye sakkyndige som skal vurdere den siktede på nytt, sier Larsen.

Larsen sier det vil være en forutsetning at ny sakkyndigrapport foreligger før rettssaken starter 16. april.

- Trenger ikke nye sakkyndige

Også bistandsadvokat John Arild Aasen ønsker at Breivik blir enda grundigere undersøkt.

— Det er ikke sikkert det er nødvendig med nye sakkyndige, men på vegne av mine klienter ønsker jeg at den siktede blir enda grundigere undersøkt. Døgnkontinuerlig overvåking og grundigere undersøkelser er noe av det vi mener bør gjennomføres, sier Aasen til NTB.

Torsdag sendte Oslo tingrett ut et brev til alle partene i 22. juli-saken, der de oppfordrer til å komme med reaksjoner på sakkyndigrapporten innen to uker.

— Retten ber samtidig om en redegjørelse for hvordan man vil stille seg til et ønske fra noen av partene om at det oppnevnes nye sakkyndige selv om man selv er av den oppfatning at det ikke er nødvendig, skriver tingrettsdommer Anne Margrethe Lund i brevet.

Støttegruppen ønsker ro

Leder Trond Henry Blattmann i Støttegruppa for 22. juli håper nå at diskusjonene rundt diagnosen til Anders Behring Breivik skal stilne.

— Jeg har hele tiden forholdt meg til den opprinnelige erklæringen. Nå er den anerkjent fra øverste hold. Det er ok, etter mitt syn. Nå kan vi endelig få ro rundt saken, sier Blattmann til NTB.

Støttegruppen har hele veien avvist krav om at det må oppnevnes nye sakkyndige som kan bestride paranoid schizofreni-diagnosen.

Riksadvokaten bestemmer

Rettspsykolog og forsker Pål Grøndahl sier seg overrasket over at det var en enstemmig rettsmedisinsk konklusjon som stilte seg bak erklæringen om Breiviks utilregnelighet.

— Dette er et veldig tydelig signal fra kommisjonen om at erklæringen er å godkjenne. Jeg tror retten vil akseptere erklæringen av Breivik. Dette er en konklusjon vi kan leve med, sier Grøndahl.

Det er til sjuende og sist Riksadvokaten som avgjør om påtalemyndigheten selv skal fremme en slik begjæring, eller om de skal støtte begjæringer fra andre aktører, basert på en innstilling fra statsadvokatene i saken.

— Vi kommer til å bruke dagene til over nyttår på å se om det er behov for nye utredninger av Breivik, sier statsadvokat Inga Bejer Engh til NTB.

Skal ikke være tvil

Statsadvokaten framhever imidlertid at den i utgangspunktet grundige rapporten, som konkluderer med at Breivik er paranoid schizofren, er vurdert av alle de sju medlemmene i psykiatrigruppen til Den rettsmedisinske kommisjonen, mot normalt tre. Selv om Breivik skulle bli underlagt nye undersøkelser, gjelder fortsatt bevisbyrderegelen som fastslår at hvis det er tvil om en tiltalt var strafferettslig tilregnelig skal han anses som utilregnelig.

Advokat John Christian Elden, som er en av de oppnevnte bistandsadvokatene i saken, føler seg sikker på at diagnosen blir opprettholdt, selv om det skulle bli framlagt en motstridende erklæring for retten.

— Det er nå usannsynlig at noen domstol kan komme til et annet resultat når begge de sakkyndige og kommisjonen er enige om konklusjonen. Det viktigste nå er å få saken gjennomført og at samfunnets behov for vern mot Anders Behring Breivik blir sikret, sier han til NTB.