Jernbaneverket har fått i oppdrag å utrede muligheten for en lyntoglinje både til København og til Stockholm, men svenskene er ikke interessert, skriver Aftenposten. Mens norske utredere planlegger en linje med hastighet på opptil 330 km/t, mener Sverige at 250 km/t får holde.

– Når vi har en begrensning på 250 km/t i Sverige, så er det ikke mulig å nå København på 3 timer. Det betyr at en langt lavere andel av passasjerene vil velge tog framfor fly, sier Tom Stillesby som leder lyntogutredningen.

Heller ikke på strekningen mellom Oslo og Stockholm vil svenskene ha tog i 330 km/t. Planleggerne legger derfor opp til at togene skal gå i slik hastighet på norsk side, mens de bremser ned til 250 km/t når de passerer grensa.

Reisetiden til Stockholm vil med en slik løsning bli på 3 timer og 10 minutter, og ikke 2 timer og 40 minutter.

3 timer regnes som en magisk grense i lyntogsammenheng, da erfaringer fra flere europeiske land har vist at mange velger fly dersom reisetiden med tog overstiger dette.

Stillesby stiller seg undrende til svenskenes motvilje mot å satse på lyntog og forstår ikke helt hva denne bygger på.

– Det er veldig uklart. Det er ikke egentlig noen årsak. De har hatt sin utredning, og kommer med sin innstilling om hvor det skal bygges høyhastighetstog i Sverige, sier Stillesby. (©NTB)