Agnes Repstad ble skuffet over synet som møtte henne i Wergelandsparken mandag formiddag. Da var nemlig bronsehodet av Kristiansand-forfatteren og lyrikeren Thomas Peter Krag, som var broren til forfatter Vilhelm Krag, demontert fra marmorsøylen.

Respektløst

Bronsehodet var demontert fra marmorsøylen. Foto: Kristian Hole

— At noen kan finne på å stjele bronsehodet fra statuen er både barnslig og respektløst. Dette skjedde trolig natt til søndag. Det må også nevnes at skruene var rustne og at den ikke var sikret godt nok, så det kan ha bidratt til at den var relativt lett å stjele. For oss som jobber med utsmykking i det offentlige, er dette et stort tap. Byen har mistet et stort kunstverk, sier Repstad til Fædrelandsvennen.Det var Joseph Grimeland som lagde hodet i 1933, og bysten har stått i Wergelandsparken siden 1956. Den ble i sin tid finansiert av donasjoner.

Fyll

Repstad tror at fyll og fest kan være årsaken til at bysten ble stjålet i helga.

— Det kan godt hende at fyll har noe med dette å gjøre, men jeg vil ikke spekulere i om det er russen eller noen andre som står bak dette. Det vet jeg ikke, sier Repstad.

Hun oppfordrer tyven til å levere tilbake hodet snarest mulig.

— Jeg tror kanskje en anmeldelse vil gjøre at tyven vil bli redd for å levere hodet tilbake. Kanskje det er best om gjerningspersonen eller personene får en mulighet til å levere bronsehodet tilbake. Jo lengre tid det går, jo mindre sjanse er det for at hodet vil bli returnert. Dette må skje snarest mulig, sier Repstad.

Anmeldelse

Bysten av Thomas Peter Krag har stått i Wergelandsparken siden 1956. I helga ble den stjålet. Foto: Kristian Hole

Driftsjef i Parkvesenet i Kristiansand, Kurt Tange-Jensen, sier det er verkets forvalter som skal anmelde hendelsen.— Dette er tyveri av kommunalt eie, og da er det verkets forvalter som skal anmelde tyveriet. I dette tilfellet er det kulturdirektørens stab som forvalter bronsehodet, og jeg er sikker på at de ikke vil la dette passere. Jeg har sagt til ansatte i Parkvesenet at de må være ekstra obs på å lete etter bronsehodet, i tilfelle det dukker opp et sted i byen, sier Jensen.

Angjerd Munksgaard, rådgiver for visuell kunst hos kulturdirektøren, bekrefter at tyveriet vil bli anmeldt.

— Hvis ikke hodet dukker opp innen kort tid vil kommunen sende inn en anmeldelse. Jeg tror noen har tenkt at dette skulle være uskyldig moro, og så har det utviklet seg til noe mer alvorlig. Jeg håper også at gjerningspersonen kan legge hodet tilbake ved marmorsøylen. Dette er rett og slett ugreit, sier Munksgaard.

Skuffet

Slik så bronsehodet av Thomas Peter Krag ut. Foto: Ann Magritt Arnli

Parksjef i Kristiansand kommune, Aase Hørsdal, ble også skuffet da hun hørte om tyveriet mandag.— Det er ufattelig synd at slikt skjer, og at noen folk ikke kan respektere offentlige statuer og kunstverk. Dette stjeler også tid og ressurser fra mange, sier Hørsdal.