Fra planleggingsmøte i LO-huset. F.v. Cay Nordhaug fra IndustriEnergi/LO, ungdomssekretær Lars Klottrup Berge i LO Vest-Agder, Åse Løvdal fra Utdanningsforbundet/Unio og John Olav Bjørnestad fra Forskerforbundet/Unio. Foto: Kjartan Bjelland

— Vi håper å fylle Torvet! oppsummeres det fra åtte personer som har samlet seg rundt et bord i LO-huset i Kristiansand. De utgjør en litt uvanlig allianse; normalt jobber jo LO, YS og Unio hver for seg. Men nå har den blå-blå regjeringen provosert landets tre store arbeidstakerorganisasjoner så til de grader at de har funnet sammen mot sin felles fiende - også på Sørlandet.

«Forsvar arbeidsmiljøloven» lyder overskriften på et av flygebladene som er klart til utdeling. «En samlet fagbevegelse går mot regjeringens forslag til endring av arbeidsmiljøloven» står det med mindre bokstaver under. Deretter: «Politisk streik onsdag 28. januar kl. 14.00 - 16.00. Finn din nærmeste markering på www.mittarbeidsliv.no». Signert med logoene til LO, Unio og YS.

1,5 mill. fagorganiserte

— Vi står fjellstøtt sammen! I sum organiserer våre tre forbund 1,5 millioner arbeidstakere, opplyser Åse Løvdal fra Utdanningsforbundet.

— Regjeringens forslag til endringer er katastrofale, mener Cay Nordhaug fra selveste Falconbridge Nikkelverk Arbeiderforening, og dermed IndustriEnergi og LO.

— Det er viktig å vise bredden bak den politiske streiken. Dette er solidaritet på tvers av yrkesgrupper. Mange av oss vil ikke berøres direkte om forslagene vedtas, men vi står opp for de som har store nok belastninger i utgangspunktet, fremholder John Olav Bjørnestad fra Forskerforbundet ved UiA og Unio.

Hvorpå alle åtte prøvemarsjerer opp til Torvet for å la seg avfotografere.

Midlertidige ansettelser

Hovedprovokasjonen ligger i den foreslåtte liberaliseringen av midlertidige ansettelser. Som det uttrykkes i et Unio-notat Fædrelandsvennen får stukket til seg: «Det nye forslaget fra regjeringen innebærer at arbeidsgiver vilkårsfritt skal få lov til å ansette en arbeidstaker midlertidig i inntil 12 måneder. Når den midlertidige perioden er utløpt, kan arbeidsgiver velge å avslutte arbeidsforholdet uten noen som helst begrunnelse».

Utvidelse av daglig arbeidstid fra ni til ti timer - riktignok etter avtale mellom arbeidsgiver og arbeidstaker - er en annen, om enn litt mindre provokasjon.

Det samme gjelder at daglig arbeidstid skal kunne økes fra ti til 12,5 timer.

«Det betyr at 12,5-timersdagen kan bli normalen for mange», som det står i Unio-notatet.

At makten til å godkjenne arbeidstidsavtaler skal flyttes fra fagforeningene sentralt til lokale parter og Arbeidstilsynet, bedrer heller ikke humøret hos de åtte fagforeningslederne.

- Ikke arbeidsgiver

— Streiken er ikke ment å ramme arbeidsgiverne, men regjeringen, understreker Cay Nordhaug.

Fra planleggingsmøte i LO-huset. F.v. Cay Nordhaug fra IndustriEnergi/LO, ungdomssekretær Lars Klottrup Berge i LO Vest-Agder, Åse Løvdal fra Utdanningsforbundet/Unio og John Olav Bjørnestad fra Forskerforbundet/Unio. Foto: Kjartan Bjelland

— Og ikke i noe tilfelle går vi på akkord med helse og sikkerhet, supplerer Åse Løvdal.- Blir de streikende trukket i lønn?

Litt nølende taushet.

— Mulig det. Men det betyr lite, bemerker Løvdal igjen.

— Vi er pragmatiske. Enkelte kan avspasere et par timer, antyder Åse Birkrem fra Delta/YS.

- Gode forslag fra arbeidsministeren

Selv om den politiske streiken 28. januar er rettet mot regjeringen, oppfattes NHO tradisjonen tro som fagforeningenes motpart. Det har Siri Mathiesen, regiondirektør for NHO Agder, ingen problemer med.

— Først: Streiken er korrekt varslet. Det eneste vi har bedt om, er at bedriftene som ble rammet av en politisk streik sist høst, spares denne gangen, innleder Mathiesen.

Og fortsetter:

— NHO støtter opp om gode forslag fra arbeidsminister Robert Eriksson. Vi ønsker et moderne arbeidsliv som ikke mister kontrakter til utenlandske konkurrenter grunnet manglende fleksibilitet. Når det gjelder midlertidige ansettelser, er jo regelverket langt strengere i privat enn i offentlig sektor. Det er leit for mennesker med oddsene mot seg, når de ikke får en fot innenfor hos en privat bedrift i form av midlertidig ansettelse. Større fleksibilitet der ville også kunne bidra til å redusere de voksende køene av trygdede, fremholder Siri Mathiesen.

Hun legger til:

— NHO er for ryddighet og vi ønsker ikke et arbeidsliv dominert av midlertidig ansatte. Men noen ganger kan også arbeidsgiver være usikker på kandidaten, eller på markedsutviklingen fremover, og da er det en stor fordel å kunne foreta en midlertidig ansettelse.