FEDJE: – Vi frykter at rundt 270 tonn tung bunkersolje har lekket ut fra tanken der skipet revnet, opplyser operasjonsleder Per Odd Krystad i Kystverket.

Ifølge Krystad ser det ut til at oljen stort sett befinner seg på sørvestsiden av Fedje, og flere fartøyer med oljevernutstyr var i morgentimene på vei mot området.

Stiv kuling

Det kypriotiske lasteskipet «Server» gikk på grunn ved Hellesøy fyr ved Fedje i Hordaland fredag kveld.

Skipet var uten last og på vei til Murmansk, og hadde 585 tonn tung bunkersolje og 72 tonn diesel om bord da den grunnstøtte.

Hovedredningssentralen Sør-Norge fikk melding om grunnstøtingen klokka 18.26, og det blåste da stiv kuling i området. Bølgehøyden ved havaristen var på drøyt 7 meter.

I 21-tida ble mannskapet på 25 evakuert, og to timer senere brakk det 180 meter lange skipet i to.

Senere på natten sank akterenden med styrehuset og maskinrommet, mens slepebåten «Belos» begynte arbeidet med å taue forskipet i le for uværet.

Kritisk Oddekalv

Miljøvernforbundets leder Kurt Oddekalv fulgte dramaet fra sin egen hytte på den andre siden av Sognefjorden, og var i løpende kontakt med flere av fartøyene som var involvert i bergingsarbeidet.

– Dette er dyktige sjøfolk som vet hva de holder på med, sa Oddekalv.

Han er kritisk til Kystverket som nektet Redningsselskapet å sette om bord folk på «Server», for å feste en ekstra trosse i et forsøk på å trekke havaristen av grunn. Dette kunne ha forhindret at skipet brakk i to, mener han.

– Med fjærende sjø burde dette ha vært gjort med en gang, sier Oddekalv som selv vil inspisere vraket lørdag.

Frivillige

WWF, som har trent opp 150 frivillige i oljeberedskap, forberedte seg natt til lørdag på en oljevernaksjon i området.

–Vi avventer situasjonen og forbereder oss på det verste, sa generalsekretær Rasmus Hansson i WWF.

– Vi er klare til å mobilisere WWFs frivillige dersom Kystverket ber om våre mannskaper, la han til.

WWF frykter konsekvenser for oppdrettsnæringen, og er også bekymret for at oljesølet skal ramme bestanden av ærfugl, skarv, havelle, siland, islom, dvergdykker og andre fuglearter i området.

Nedlagt oljeverndepot

Både WWF og Norges Miljøvernforbund har tidligere kritisert beslutningen om å legge ned oljeverndepotet på Fedje i 2004, som ble tatt av daværende Fiskeri— og kystminister Svein Ludvigsens fra Høyre.

Den rødgrønne regjeringen har lovet å gjenopprette oljeverndepotet, men har hittil ikke bevilget penger til dette, til tross for at farvannet rundt Fedje er blant Norges mest trafikkerte, konstaterer WWF.