Regjeringen lovet å informere Stortinget før jul om mulig kreft— og helsefare ved bruken av aminer til CO2-fangstteknologien. Nå varsler olje- og energiminister Terje Riis-Johansen (Sp) at han trenger mer tid, melder Dagens Næringsliv. I et brev til Stortinget tidligere denne uken skriver statsråden at informasjonen først vil komme tidlig i 2011. – Vi ønsker også å ta en gjennomgang for Stortinget om arbeidet med CO2-fangst på Mongstad også utover det som dreier seg om aminproblematikken, sier politisk rådgiver Ivar Vigdenes (Sp) i Olje- og energidepartementet til avisen.

Venstre står fast ved at Mongstad må renses for at Norge skal nå de nasjonale målsettingene for utslippsreduksjoner, men krever at et fullskala renseanlegg er oppe og går før 2018. – Derfor bør vi flytte månelandingen fra Mongstad til Kårstø. Norge kan fange opp nesten tre ganger så mye CO2-utslipp på Kårstø som på Mongstad, sier partiets nestleder Helge Solum Larsen.

Ved å flytte prestisjeprosjektet til Kårstø vil renseanlegget komme raskere på plass, bli billigere og sørge for rensing av betydelig mer CO2, mener han.

– Med dagens drift kan vi fange opp nesten tre ganger så mye CO2-utslipp på Kårstø som på Mongstad. Likevel blir et renseanlegg på Kårstø opptil 10 milliarder kroner billigere, hevder Venstre-toppen.

Flere opposisjonspolitikere har slått fast at det virker som om regjeringen har skrinlagt rensing av Kårstø, og bare konsentrerer seg om Mongstad. I onsdagens spørretime ble miljøvernminister Erik Solheim (SV) utfordret på om Mongstad-satsingen er rett bruk av penger.

– Vi spør oss hver time om dette er riktig. Men det å stoppe her for å begynne et annet sted som Kårstø, som opposisjonen mener, vil være feil. Det er et kostnadsspørsmål hvor mange steder man parallelt kan drive teknologiutvikling, sa Solheim til Dagens Næringsliv torsdag.

Venstre mener Kårstø-prosjektet må tas fram igjen, ikke minst på grunn av problemene ved Mongstad.

– De skyldes at regjeringen ikke fulgte opp Venstres krav om rensing fra dag én. I stedet har regjeringen gitt blankofullmakt til Statoil når det gjelder penger og tid. Det er ingen god løsning, sier Solum Larsen. (©NTB)