Jöbacks karriere har vært innom mange musikalske stier siden den selvtitulerte debutplaten i 1993. Han har vært innom musikaler, teater, melodi grand prix, juleplater og popalbum. «Människor som du och jag» ble gitt ut i 2007, og i etterkant av den platen turnerte han heftig ut 2008. Så sa han stopp. Han tok en pause, pakket kofferten og reiste til New York.

– Jeg bodde i East Village og opplevde et samfunn der mennesker fra mange ulike bakgrunner og kulturer levde sammen i harmoni, forteller han.

Artisten, som sto fram som homofil i 2004, mener nå at han har nådd slutten på en lang personlig reise. Da han gjestet Skavlan i oktober fortalte han også om skammen etter at han ble seksuelt utnyttet av en mann i tenårene, og om livet med en far som hadde alkoholproblemer.

– Det var bare karrieren som gjorde meg lykkelig, og det igjen gjorde meg destruktiv, jeg ble aldri fornøyd, sa han på programmet.

Reise

I New York fant han ro.

– Oppholdet ga meg en sjanse til å reflektere og til å være anonym. Jeg utviklet meg som person og fikk frihet til å være meg selv, forteller han.

Han var turist og tok seg tid til å rusle rundt i storbyen og observere livet og menneskene. Han leste bøker, pratet med folk og hadde i utgangspunktet ikke planer om å jobbe.

– Jeg fikk tid til å innse at jeg har kommet meg videre som menneske, sier han.

Plate

Han greide imidlertid ikke holde seg borte fra musikken lenge. Han kontaktet produsenten Lars Halapi, hentet over en gjeng svenske musikere og startet på det som nå har blitt albumet «East Side Stories». Det er en plate der han tolker sanger som tidligere er gjort kjente av artister som R.E.M., Rufus Wainwright, Chris Isaak, Radiohead og Travis.

– Jeg har tenkt på å lage en slik plate lenge, forteller han.

– Hvordan valgte du ut sangene som er med?

– Mange av disse sangene var soundtracket til oppholdet mitt i New York.

– Hva føler du at du har tilført dem?

– Jeg har forsøkt å tilføre dem min historie. Jeg har prøvd å få inn det jeg opplevde, sier han.

Isaak

Selv er han kanskje mest fornøyd med sin versjon av Chris Isaak-klassikeren «Wicked Game». Der synger han sammen med Sia.

– Jeg husker da jeg først hørte sangen og så videoen i 14-15 årsalderen. Det er en sang som er både destruktiv og vakker, og den er utrolig sexy. Det er også fantastisk at Sia er med og synger, sier han.

Han har også fått med seg gjester som Kate Pierson, Declan O'Rourke og Gail Ann Dorsey på albumet. Førstnevnte synger sammen med Jöback på «Sing», som er er første singel fra platen.

Her er videoen (saken fortsetter under klippet):

Sanger

Han er forberedt på å få kjeft for låutvalget.

– Jeg visste vel at noen ville synes at dette var fy-fy. Jeg føler imidlertid at jeg har funnet en ny inngang til sangene. Det er flotte sanger, og det ville jo være synd om ikke flere gjorde sine versjoner av dem. Dette er sanger som betyr noe for meg, og jeg håper jeg får en sjanse til å fortelle mer om det på en turné, sier han.

I desember skal han nok en gang ut på juleturné, og 15. desember opptrer han i Oslo spektrum. Der kommer han til å snike inn noen sanger fra den nye platen.

– Har dere Disneys julekavalkade i Norge? Ja? Der legger de alltid inn noen smakebiter fra nye ting også. Det vil jeg også gjøre, humrer han.