BERGEN: Det er unge voksne som er hardest på flaska og bruker mest rusmidler, viser ny forskning fra Statens institutt for rusmiddelforskning (SIRUS).

Ikke bare røyker ungdom mellom 15 og 20 år mindre hasj, sniffer mindre kokain, bruker mindre amfetamin, LSD, GHB og ecstasy enn før. Færre av dem drikker alkohol og blant dem som drikker, drikkes det noe mindre enn tidligere, skriver Bergens Tidende.

Ifølge Anne Line Bretteville-Jensen, en av SIRUS-forskerne bak den nylig offentliggjorte rapporten «Rusmidler i Norge 2007», er det unge voksne i alderen 21 til 30 år som er verstingene.

Mens andelen ungdom som oppgir at de har brukt hasj nesten er halvert de siste åtte årene, stiger andelen unge voksne som har prøvd hasj med over 50 prosent fra 1998 til 2006. Mens andelen ungdom som har prøvd kokain har gått noe ned, er andelen unge voksne som har gjort det samme tredoblet i denne perioden.

Selv om det kan være svakheter ved tallene, er SIRUS-forskerne rimelig sikre på at statistikken uttrykker et riktig bilde.