UNE har besluttet at alle somaliske asylsøkere som tidligere har fått endelig vedtak om å returnere til den krigsherjede hovedstaden Mogadishu, nå kan bli i Norge.— Det nye vedtaket betyr i hovedsak at utreiseplikten suspenderes, og at ingen personer kan tvangsreturneres til Sør-Somalia i det hele tatt, sier direktør Sjeggestad i UNE til NTB.

I juli ba Justisdepartementet om at vedtaket fra mars ble tatt opp til ny vurdering. Bakgrunnen var at de mente vedtaket ikke gjorde godt nok rede for hvordan asylreglene ble brukt under vurderingen av returer til den krigsherjede hovedstaden Mogadishu.

Torsdag var en sak vedrørende en enkeltperson oppe til vurdering i UNEs stornemnd, det øverste organet i norsk utlendingsforvaltning. Her ble det besluttet at personen ikke sendes tilbake til Mogadishu, fordi situasjonen i byen vurderes som så problematisk at innbyggere risikerer å bli utsatt for overgrep.

På bakgrunn av denne beslutningen valgte Sjeggestad generelt å suspendere utreiseplikt for alle somaliske borgere. (©NTB)