Nederland HaagMen domstolen slo fast at landet brøt folkeretten og unnlot å bruke sin innflytelse for å hindre at bosniere ble massakrert. — Domstolen finner med 13 mot 2 stemmer at Serbia ikke har begått folkemord, sa hoveddommer Rosalyn Higgins. Men Serbia har ikke oppfylt sin forpliktelse til å forhindre folkemordet og straffe dem som sto bak, het det videre i kjennelsen. Opp til 8.000 muslimer ble drept i Srebrenica-massakren i Bosnia i juli 1995. Massakren ble utført av deler av den bosnisk-serbiske hæren. Høyere terskel.

— Når staten Serbia ikke blir ikke holdt ansvarlig for folkemordet i Srebrenica, er det fordi terskelen for statlig ansvar for folkemord er høyere enn for personlig ansvar, sier Morten Bergsmo, som er ekspert på internasjonal strafferett. - Og det kreves at den staten som man ønsker å holde ansvarlig var fullt klar over at den hjelpen og den bistanden man ga til de som begikk folkemordshandlingene, skulle brukes til folkemord, fortsetter han. Dommen fra Den internasjonale domstolen i Haag, International Court of Justice (ICJ), er historisk på flere måter. I tillegg til den konkrete kjennelsen som åpenbart er i Bosnias disfavør, er det første gang domstolen overhodet behandler spørsmålet om folkemord. Spenning i Bosnia.

Formannen i Bosnias tre personer store presidentskap, den bosniske serberen Nebojsa Radmanovic, uttrykte frykt for konsekvensene av dommen.- Avgjørelsen vil utløse en viss spenning. Jeg håper denne spenningen ikke vil utvikle seg til storstilte demonstrasjoner, sa Radmanovic i en kommentar til dommen.Hans muslimske kollega i presidentskapet, Haris Silajdzic, beklaget at Serbia og Montenegro ikke ble funnet skyldig og straffet for folkemord. - Dommen var ikke fullstendig, men den bekreftet det faktum at Serbia var ansvarlig for brudd på konvensjonen om folkemord, sa Silajdzic. Han sa at dommen burde være del av grunnlaget for å skape forsoning i regionen. Folkemord.

Domstolen fastslo i sin kjennelse at Srebrenica-massakren var folkemord, og at massakren ble utført av deler av den bosnisk-serbiske hæren. I kjennelsen heter det også at det daværende Jugoslavia, bestående av Serbia og Montenegro, leverte omfattende materiell og finansiell hjelp til de bosniske serberne.Rettens formann Rosalynn Higgins sa at retten ikke kunne finne Serbia som stat medskyldig i folkemord fordi det ikke er bevist at Serbia ga hjelp og støtte til de bosniske serberne på et tidspunkt da man visste at de ville begå folkemord.Men samtidig fastslår altså domstolen at Serbia ikke brukte sin åpenbare innflytelse over de bosniske serberne til å forhindre at folkemord ble begått. Siden 1993.

Regjeringen i Bosnia-Hercegovina anklaget i 1993 det daværende Jugoslavia, senere Serbia og Montenegro, for folkemord. Men først for ett år siden hørte domstolen Bosnias anklager og Serbias forsvarsargumenter. I ti måneder har så dommerne gjennomgått bevismaterialet og argumenter for å komme fram til sin kjennelse.©NTB