Med full pott etter to kvalifiseringskamper har Norge tatt et kjempesteg mot EM-sluttspillet i 2012. Og vi er allerede sikret landslagsfeber langt inn i neste år.Erik Huseklepp scoret vinnermålet snaut halvveis i første omgang etter at John Carew presset keeper til en kjempetabbe. To norske spillere måtte ut med skader i første omgang, men Norge lot seg aldri prege av det og kneblet portugiserne med en velorganisert defensiv og helhjertet kontringsvilje.

Espen Ruud erstattet hodeskadde John Arne Riise og klarte seg bra mot stjernevingene Nani og Ricardo Quaresma. Vadim Demidov måtte på kort varsel hoppe inn da Kjetil Wæhler i møte med Hugo Almeidas albue pådro seg forsvarsfirerens annen hodeskade på to dager, og han storspilte i spann med klippen Brede Hangeland. Carew haltet av banen og overlot arenaen til Moa før pause.

Både førstevalg og erstattere gjorde en strålende innsats da Norge hentet en storskalp slik landslaget knapt har gjort siden Drillos første periode som landslagssjef. Sjefen pyntet på sin fenomenale kvalifiseringsstatistikk på Ullevaal. Siden det eneste tapet (mot Sovjetunionen i 1990) er fasit 14 seirer, 3 uavgjorte og null tap.

I mars kommer Danmark, som så vidt slet seg til seier mot Island i Parken, på besøk.

MarerittPortugals vanligvis solide keeper Eduardo hadde en dårlig dag på jobben da det ble 4-4 mot Kypros. Marerittet fortsatte da han etter 20 minutter forærte Norge ledermålet på Ullevaal.

Han hadde massevis av tid til å klarere da han fikk et tilbakespill, men John Carew valgte likevel å bruke alt av fart og muskler for å stresse ham. Etter en dårlig førsteberøring, var Eduardos tid plutselig brukt opp, og tydelig stresset sendte han klareringssparket i Carews taklingsfot.

Erik Huseklepp, som ble vinket med fram da Carew startet, skrudde på turboen, nådde ballen først og slo den i tomt mål.

Norge hadde inntil da hatt problemer med ballsikre portugisere som både utnyttet mellomrom og truet bakrom. Riktig nok viste gjesteforsvaret seg usikkert på flere lange kast fra Morten Gamst Pedersen, men det var alt Norge skapte inntil ledermålet.

Raúl Meireles spolerte en kjempesjanse da han plutselig var alene foran mål etter fire minutter. Hadde han skjønt hvor alene han var, ville han neppe skutt uten å løfte blikket og orientere seg. Det forble eneste store Portugal-sjanse i første omgang.

RystetPortugiserne ble nemlig tydelig rystet av baklengsmålet, og langt mer enn de norske ble rystet av sine skader. Norge spilte bedre og var farligere i siste halvdel av første omgang, selv om laget var bare ti mens Wæhler fikk behandling, og selv om Carew lenge haltet omkring uten å kunne løpe for fullt.

Tidlig i annen omgang skapte Norge to kjempesjanser til å punktere kampen. Først da Huseklepp skjøt rett utenfor etter en flott kontring, så da Moa gjorde det samme etter en norsk gjenvinning i feltet.

Etter en time trodde de fleste på Ullevaal at Portugal hadde utlignet. Manuel Fernandes fikk kjempetreff med et skudd fra 25 meter, og Jon Knudsen ga retur rett ut i feltet. Hugo Almeida var først på ballen og knallet den i nettet, men linjemannen markerte våkent og korrekt for at spissen dro fordel av at han var i offsideposisjon da Fernandes skjøt.

Portugal presset den siste halvtimen, men skapte lite. Ruuds poler fra 45 meter, som traff tverrliggeren noen minutter før slutt, kunne kronet kvelden. Men 1-0 holdt godt. (©NTB)