Reiso fikk tidligere i år en advarsel av Statens helsetilsyn for ikke å ha henvist pasienten til en spesialist på et tidligere tidspunkt. Fastlegen fra Arendal klaget på avgjørelsen, som ble sendt til helsepersonellnemnda for endelig avgjørelse. Nemndas flertall har nå stadfestet helsetilsynets syn på saken.

Hadde strupekreft

Reiso, som er 50 prosent fastlege på Tromøy i Arendal og 50 prosent kommuneoverlege i Arendal, var pasientens fastlege fra 2009. Fra 2010 registrerte legen at pasienten hadde problemer med heshet. Reiso behandlet pasienten med flere antibiotikakurer. Statens helsetilsyn mente symptomene var «alarmsymptomer» og at pasienten burde ha blitt henvist til sykehus.

Da pasienten ble undersøkt av en spesialist i 2012 ble det avdekket avansert kreft i strupehodet. Vedkommende ble da ble henvist til Radiumhospitalet og fikk strålebehandling.

Handlet uaktsomt

I vedtaket som Fædrelandsvennen har fått innsyn i skriver helsepersonellnemnda at Reiso burde ha henvist pasienten til en øre-nese-hals-spesialist i 2011. Datoen er sladdet i dokumentet.

«På dette tidspunktet hadde det tilkommet alvorlige symptomer som blodig oppspytt og forstørret lymfeknute på halsen. Klageren (Reiso, journ. anm.) skulle på denne bakgrunn ha revurdert sine foreløpige diagnoser og henvist pasienten til spesialist. Klagerens manglende henvising av pasienten til spesialist for videre utredning og behandling ut fra de funn som ble gjort fra 2011 var i strid med kravet til faglig forsvarlig virksomhet, jf. helsepersonelloven § 4», skriver nemnda i vedtaket.

Nemnda fastslår at legens handlemåte var uaktsom og at pliktbruddet er egnet til å påføre pasienter en betydelig belastning.

— Alltid beklagelig

— Det er alltid beklagelig når en alvorlig diagnose ikke blir stilt på et tidligere tidspunkt, sier Reiso til Fædrelandsvennen.

Nemnda var delt i spørsmålet om Reise bør gis en advarsel. Det mener Reise viser at saken ikke er «rett fram».

— Dette er en pasient jeg har fulgt over tid og som har hatt et vekslende sykdomsbilde. Nemnda sier at jeg burde henvist pasienten til en øre-nese-hals-spesialist 20. juni 2011. Det gjorde jeg først den 3. august. Så det er snakk om to måneder, sier Reiso, som har beklaget hendelsen overfor pasienten.

Andre advarsel

Nemndas flertall, Hans Hugo Kristoffersen, Heidi Talsethagen, Ingunn Skre, Anita Glittum og Atle Larsen kom fram til at vilkårene for å gi en advarsel er oppfylt. Mindretallet, Anne Marie Due og Marte Kvittum Tangen, mente at det dreide seg om en enkeltstående feilvurdering hvor handlingen ikke gir tilstrekkelig grunnlag for en advarsel.

Fylkeslege Anne Sofie Syvertsen i Aust-Agder har tidligere slått fast at Reiso er fullt ut i stand til å fortsette som kommuneoverlege så lenge han ikke har mistet sin autorisasjon.

Advarselen Reiso nå har fått er den andre i løpet av to år. Den første kom i juli 2012, etter at Reiso hadde skrevet ut for mange medikamenter i gruppe A og B.