USAs tidligere førstedame og utenriksminister Hillary Clinton er en svindyr foredragsholder. Hun skal ta 200.000 amerikanske dollar pr. opptreden og ha tjent nærmere 31 millioner norske kroner siden hun forlot utenriksministerposten i fjor.

Ektemannen hennes, tidligere president Bill Clinton, skal ha tjent svimlende 100 millioner amerikanske dollar.

«Dead broke»

Hvorfor skal de ha så mye betalt? Journalist Diane Sawyer i ABC News stiller dette spørsmålet i forbindelse med lansering av Hillary Clintons biografi, «Hard Choices», tirsdag denne uken.

Hillary Clinton var svært direkte i sitt svar:

— Da vi flyttet ut av Det hvite hus, var vi helt blakke («dead broke»). Men ikke bare det, vi hadde masse gjeld, forteller Clinton.

Så ekteparet strevde med økonomien i tiden etter at Bill Clinton var ferdig med sin presidenttid. De slet med å skrape sammen penger til gjeld, til hus og til datteren Chelseas utdannelse, forteller Clinton. De hadde også ansvar for andre familiemedlemmer, legger hun til.

Se TV-intervjuet her

Vil ikke binde seg

Andre eks-politikere velger å selge seg til visse pressgrupper eller selskaper. Det ville ikke ekteparet Clinton gjøre: - Vi syntes det var bedre å ta betalt for å holde taler, sier hun til ABC News.

Av intervjuet går det også frem at hun har hatt en rekke ubetalte opptredener.

Tirsdag lanseres altså selvbiografien. Noe av innholdet er allerede kjent: Hillary Clinton skriver at hun tok feil da hun stemte for invasjonen i Irak i 2002. Hillary Clinton er favoritt i kampen om å bli Demokratenes presidentkandidat i 2016, men hun har ikke sagt om hun stiller. Hun trenger mer tid til å tenke seg om, sier hun.