— Det er fantastisk å høre at så mange har brukt den. Vi har fått enormt gode tilbakemeldinger, sier lederen for Strax-huset i Bergen, Hugo Torjussen, til Bergens Tidende. Torjussen er en av dem som deler ut nesesprayen med motgiften Nalokson. Prosjektet har vært i gang i Bergen og Oslo i et år, og Torjussen er overbevist om antall overdosedødsfall ville vært enda høyere uten sprayen.

— Det er ingen tvil om at den har reddet liv. Vi får høre mange historier både fra rusavhengige som har brukt sprayen og fra pårørende. De takker sprayen for at det gikk bra.

Rundt 260 mennesker dør av overdose i løpet av et år i Norge, noe som gjøres oss til ett av verstinglandene i Europa. 40 prosent av dødsfallene skjer i Oslo og Bergen. Forsker Philipp Lobmaier ved Senter for rus- og avhengighetsforskning ved Universitetet i Oslo er ansvarlig for Nalokson-prosjektet, som skal evalueres i 2016. Han tror bruken av sprayen vil vises på statistikken.

— Sprayen har fungert i 95 prosent av tilfellene der den er brukt. Bare ved ett tilfelle har en pasient dødd av overdose til tross for at vedkommende fikk sprayen, sier Lobmaier til avisen.

Bortsett fra opplæring i hvordan sprayen skal brukes, er det ingen krav for å få den utdelt. (©NTB)