Kystvakten, som koordinerer redningsoperasjonene i Middelhavet, opplyser fredag kveld at den har fanget opp nødanrop fra 17 båter.

De 17 likene ble funnet på tre ulike gummibåter, hvorfra også 300 migranter ble berget i live, opplyser den italienske marinen på Twitter. Det er uklart hvordan de 17 døde. Forholdene om bord på båtene er svært harde, med ekstrem varme og dårlig tilgang på mat og vann. Mange blir også utsatt for vold fra menneskesmuglere.

Fredagens redningsoperasjoner ble utført av irske, tyske og britiske marinefartøyer i EU-operasjonen Triton som ligger under grensekontrollbyrået Frontex.

Torsdag ble over 700 migranter som hadde lagt ut fra Libya i seks båter, reddet. Det norske skipet Siem Pilot skal etter planen delta i operasjonen fra rundt 8. juni.

Hittil i år har rundt 1.770 migranter mistet livet i forsøket på å krysse Middelhavet og nå Europa, ifølge en oversikt fra Organisasjonen for migrasjon (IOM). Det er 30 ganger så mange som i samme periode i fjor. De siste 18 månedene har over 5.000 dødd på den farlige ferden. (©NTB)