— Jeg har bare positive ting å si om ham. Han var en blid og hyggelig gutt, sier André Didriksen.

Han står bak prosjektet Futbol de la Vida, som samler barn- og unge i Lillesand til gratis fotballtreninger. Flere har flyktningbakgrunn, og blant dem var den nå terrorsiktede 23-åringen fra Eritrea.

Aldri sett tegn på ekstremisme

— Han var ikke blant dem som var mest fotballinteressert. Han kom ikke fast på treningene, men var med i ny og ne, sier Didriksen.

Tegn på ekstremisme har Didriksen aldri sett hos eritreeren.

Rundt 11. oktober ble 23-åringen pågrepet av tyrkisk politi i byen Kilis på grensen til Syria. Politiets sikkerhetstjeneste (PST) overtok ham på Gardermoen og siktet ham for forsøk på å tilslutte seg terrororganisasjonen IS.

15. oktober ble han fremstilt for fengsling i Oslo tingrett. Ifølge kjennelsen har han forklart at han var på ferie i Tyrkia og dro til grenseområdet etter tips fra en kelner. I forkant skal han ha blitt kontaktet av personer «som var opprørere mot president Assad». 23-åringen har forklart at de ønsket ham til Syria.

Funnet koblinger

Retten mener det er sannsynlighetsovervekt for at han forsøkte å slutte seg til IS. Det er funnet koblinger til en person som skal ha tilknytning til terrororganisasjonen. Mistanken styrkes også av at 23-åringen ikke benyttet seg av returbilletten med avgang 10. oktober.

Forsvarer Dag Svensson opplyser at klienten nekter straffskyld.

Han har samtykket til varetektsfengsling slik at politiet skal få lov til å etterforske saken.

— Han har samtykket til varetektsfengsling slik at politiet skal få lov til å etterforske saken, sier Svensson.

Eritreeren kom til Norge i 2010. Ifølge VG hevdet han å ha flyktet fra militærtjeneste i hjemlandet. I 2014 fikk han permanent opphold. 23-åringen er folkeregistrert på en bolig i Lillesand sentrum som André Didriksen eier.

— Han bodde der i halvannet år, men flyttet ut i april. Jeg har ikke sett ham siden, sier Didriksen.

Oppringt av politiet

Didriksen ble oppringt av politiet for en måned siden. De stilte spørsmål om 23-åringen, uten å fortelle hva han var siktet for.

Fædrelandsvennen har vært i kontakt med en 26-åring som bodde sammen med siktede i Lillesand i to år. De to gikk også sammen på en videregående skole i Aust-Agder. Ifølge den tidligere kameraten skulle 23-åringen vært lærling nå, men fikk ikke lærlingplass.

Rektor på den aktuelle skolen bekrefter at 23-åringen var elev der fra høsten 2013 frem til juni 2015. 26-åringen sier han aldri har hørt kameraten snakke om IS eller at han ønsket å reise til Syria.

— Jeg leste noe om det på internett at en fra Eritrea var arrestert, men jeg visste ikke at det var ham, sier kameraten, som ikke ønsker å stå fram med navn og bilde.

Leder for Muslimsk Union Agder, Akmal Ali, kjenner ikke til eritreeren. Han sier flere eritreere bruker moskeen i Kristiansand, men vet ikke om siktede var blant dem. Han kjenner heller ikke til at noen fra Agder har reist for å delta i krigen i Syria.

— De som har reist fra Europa er folk som har hatt lite kontakt med de etablerte muslimske miljøene. De har laget sin egen hat-verden. Derfor er det viktig for oss å treffe de ungdommene som ikke kommer til moskeen. Det der faren ligger, sier Ali.

Møttes for to måneder siden

Muslimsk Union Agder har månedlige ungdomssamlinger som jevnlig tar opp radikalisering og ekstremisme.

Vi er klare og tydelige på at vi ikke skal involvere oss i ekstremisme. Det er i strid med islams lære.

— Vi er klare og tydelige på at vi ikke skal involvere oss i ekstremisme. Det er i strid med islams lære, sier Ali.

I mai flyttet eritreeren til Arendal, opplyser 26-åringen som bodde sammen med ham.

Han vet at 23-åringen av og til var i moskeen i Arendal.

26-åringen møtte den siktede eritreeren for rundt to måneder siden.

Han merket ingen store forandringer hos 23-åringen.

— Han var den samme som han alltid har vært. Han var i godt humør, sier 26-åringen, som sier saken har gått hardt inn på ham.

Talsmann for moskeen i Arendal, Josef Hæier, sier til Fædrelandsvennen at han ikke har kjennskap til den siktede.

PST ønsker ikke å kommentere etterforskningen mot 23-åringen. Politiet i Lillesand sier de ikke har vært involvert i saken.