I vårmøttes Michael Moore og Trond Blattmann for opptak i Oslo. Den kontroversielle filmskaperens nye prosjekt var lenge svært hemmelig. Men i høst har en rekke aviser og nettsteder omtalt «Where to Invade Next», som flere anmeldere mener er en av de beste fra Moore.

— Jeg gleder meg veldig til å se filmen. Moore vet å sette ting på spissen, sier Blattmann, som er lovet billetter til europapremieren i februar.

Invaderer Europa

Moore har tatt for seg en rekke politiske temaer i sine filmer. Den pågående stilen hans har gjort at han ofte blir kalt en aktivist. I «Where to Invade Next» planter Moore det amerikanske flagget i land etter land i Europa i et satirisk forsøk på å ta tilbake opprinnelige amerikanske ideer han mener hjemlandet har tapt.

På Island forteller han om banksjefer som havnet bak lås og slå etter finanskrisen. I Finland peker han på deres suksess med å kutte lekser og skoletimer - noe de har lært fra amerikanerne, hevder han.

I «Where to Invade Next» invaderer Michael Moore europeiske land for «å ta tilbake» opprinnelige amerikanske ideer. Foto: Wheretoinvadenext.com

Når han kommer til Norge tar han for seg straffesystemet. Han snakker både med innsatte og fengselsledere og påpeker at en menneskelig behandling av fanger gir mye lavere tilbakefallsprosent til kriminalitet enn i USA.

— Sterk scene

Intervjuet med Trond Blattmann har Utøya-tragedien som bakteppe. Kristiansanderen mistet sønnen sin Torjus (17) i massakren og var tidligere leder av Den nasjonale støttegruppa etter 22. juli- hendelsene.

«Hvorfor ønsker du ikke livet av gjerningsmannen som drepte sønnen din?» spør Moore i filmen.

— Jeg svarer at det er å senke seg ned på samme nivå som gjerningsmannen. Å ta liv skal vi ikke gjøre i et rettssystem. Det verste for Breivik er å se et samfunn som fungerer. Så kan han sitte å tenke på det til han dør, sier Trond Blattmann til Fædrelandsvennen.

- Hvordan tror du amerikanere som ser filmen vil reagere på svaret ditt?

— Amerikanere flest vil vel si at jeg er en naiv tulling. Det er trist, og jeg håper jo at det ikke skjer. Og kanskje kan det lille innspillet jeg har få noen til å tenke litt.

I forkant av intervjuet ble Blattmann briefet av produsenten til Moore og var forberedt på det ville komme nærgående spørsmål. Det amerikanske bransjebladet Variety beskriver scenen med kristiansanderen som « sterk » .

Lanseringsturné

— Vi ser at folk forlater filmen med mye håp om at vi kan endre ting. Underveis blir de optimistiske, men de brygger også på et sinne fordi de ser meg invadere disse landene som har ting vi skulle ha hatt, sier Michael Moore til filmnettstedet Deadline.

Ifølge nettstedet har filmskaperen store planer for lanseringen av filmen som settes opp på flere hundre amerikanske kinoer fra 12. februar neste år. Moore vil reise med buss gjennom alle 50 stater og lage store markeringer. Målet er å få temaene i filmen inn i den amerikanske presidentvalgkampen.

14. januar blir det klart om «Where to Invade Next» blir Oscar-nominert.