- Lommepenger skal være fortjent dersom barna skal få det. Jeg synes de bør jobbe for pengene, sier tobarnsmor Siv Hemsett (47).

Hun gir ikke lenger 15— eller 17-åringene sine lommepenger, men hun gjorde det da de var yngre.

- Barn og ungdom må lære at det koster å leve. De må lære at de må jobbe for å få penger, og jeg tror det er spesielt relevant med faste lommepenger i 8-12 årsalderen. Da mine døtre var i den alderen, fikk de det.

Vanligst under 15 år

65 prosent av landets 8-19 åringer får lommepenger eller har betalt arbeid i hjemmet, viser Ipsos MMIs Barn- og Ungdomsundersøkelse 2014. Og selv om lommepenger fortsatt er den vanligste inntektskilden for aldersgruppen, er lommepenger mest vanlig blant dem under 15 år.

- Vi prøvde oss på nytt med faste ukepenger mot gitte oppgaver for ikke så lenge siden. Men jentene falt av etter en uke eller to, og da falt jeg fort av jeg også, sier Hemsett.

Nå gir hun døtrene penger når de trenger det, for eksempel til kino, klær, buss eller bursdag.

Må bidra uten å få betalt

- Barna bør få ansvar for sin andel av oppgaver ethvert hjem må få unna, som for eksempel rydding, vasking, fiksing. Og for at de skal få lommepenger, må de gjøre en innsats utover det, sier forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank 1. Gundersen synes det er OK at barn og ungdom får lommepenger, men han er veldig opptatt av at man ikke skal gi uten å stille krav.

- Foreldre bør sette krav til at barna skal yte noe for pengene, hvis ikke kan man få barn som er vant til å få alt i hendene. Vi må lære barna at det er en sammenheng mellom innsats og belønning - jobber de mye, tjener de mer. Og så må foreldre tørre å være så tøffe at de avkorter lommepengene dersom barna ikke gjør oppgavene. Det må bli konsekvenser av å ikke gjøre det man skal, sier økonomen.

-  Må ikke være fortjent

Tobarnsfar Toby Tørressen (50) er uenig i at lommepenger må være fortjent.

- Jeg er ikke av den oppfatning av at lommepengene nødvendigvis skal være fortjent, sier han og forklarer:

- Hos oss har barna oppgaver hjemme, men det er ikke knyttet opp til lommepenger. Og vi har heller ikke et system der de får avkortning i lommepengene dersom de ikke gjør tingene vi forventer. Da tar vi det heller opp med dem og sier at de må bidra, sier han.

Hans 15-årige datter får et fast månedsbeløp.

- Det er en fin ordning for oss. Hun får rundt 1000 kroner i måneden og må da dekke endel utgifter selv, som for eksempel visse kleskjøp og kinoturer.

- Jeg tror egentlig det er god butikk for meg og kona, for da slipper vi å cashe ut hver gang hun vil ha noe, sier han.

Hvor mye?

Ifølge Ipsos MMIs Barn- og Ungdomsundersøkelse 2014 får 8-11 åringer 59 kroner i uken i snitt i lommepenger, 12-15 åringer får 117 kroner, mens 16-19 åringer får 226 kroner i snitt.

Magne Gundersen har ikke noe godt svar på hvor mye som er et fornuftig lommepengenivå. Det kan avhenge av barnas alder, hva pengene skal dekke og normal praksis i vennekretsen. Og ikke minst familiens økonomi.

- Snakk med naboer og foreldre i vennegjengen til barna, da kan du fort få oversikt over hva som er vanlig, tipser han.

Men ikke gi barn- og ungdom uforbeholdent mer penger dersom de går tomme for lommepenger, råder Gundersen.

- De må lære at det å bruke opp lommepengene får konsekvenser.

Disse foreldrene praktiserer lommepenger ulikt. Men alle mener at barna bør hjelpe til i hjemmet uansett om de får lommepenger eller ei. Fra venstre Siv Hemsett, Wenche Henriksen, Toby Tørressen og Susanne Lynne.