Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix
Foto: Bendiksby, Terje/NTB scanpix

— Vi er enige om å snakke mer sammen om enkeltområder, sier statsminister Erna Solberg etter tirsdagens møte i Nydalen i Oslo.

Hun varsler at Regjeringen i større grad kommer til å invitere de to andre partiene til samtaler om store saker før de legges frem. Og etter f.eks. et budsjettforlik, vil KrF og Venstre ifølge Solberg få «dele æren» med regjeringspartiene når penger skal deles ut.

— Men det blir ingen store endringer i hvordan vi organiserer budsjettsamarbeidet, sier KrF-leder Knut Arild Hareide til Aftenposten.

Men han opplyser at Høyre og Frp nå har fått vite hva de to sentrumspartiene synes er veldig viktig i det kommende budsjettet.

Når han skal beskrive hvordan samarbeidet skal legges opp på en annerledes måte, snakker han om at man skal ta med seg erfaringene fra de forrige rundene og identifisere utfordrende områder.

Samtidig understreker han at KrF ikke kan gi noen «tilbakemelding før vi har sett helheten i budsjettet».

Godt og konstruktivt møte

Statsministeren karakteriserer møtet i Nydalen, som ble holdt på samme sted som de fire partiene sonderte høsten 2013, som «godt og konstruktivt» og innrømmer at de fire partienehar vært igjennom en krevende periode i samarbeidet.

Både fra KrF og Venstre kommer det forsikringer om at de står ved samarbeidet med partnerne sine.

— KrF er helt trygg på det samarbeidet vi står i, sier Knut Arild Hareide som i går påpekte at han «snakker greit med Per Sandberg om politiske saker».

— Men vi kan få til samarbeidet enda bedre og det skal vi greie. Vi har gjort oss noen erfaringer for hvordan vi kan gjøre ting annerledes, informere hverandre - det går ikke bare på bedre informasjon til oss, men fra oss til regjeringspartiene, legger han til.

Vil snakke mer om skatt

Også Venstreleder Trine Skei Grande opplyser at de fire partiene i større grad vil forsøke å «løfte ut noen områder» som kan løses for seg - eller markedsføres av de fire partiene i fellesskap.

Det ble allerede i fjor høst avklart at de fire partiene skal settes seg sammen og gå gjennom bilavgiftene. En skattereform ser ut til å blinke seg ut som et viktig prosjekt å samarbeide om.

— Om vi ikke blir enige om alle detaljene, så i alle fall retningen, sier hun.

Hun fremhever at skatter og avgifter også er en viktig del av budsjettarbeidet.

Alle la imidlertid vekt på at det er i Stortinget det til slutt skal forhandles om et budsjettet. Og Frps leder kom med signaler som kan tyde på at partene fortsatt kommer til å synliggjøre sine særstandspunkter.

Støy er ærlig politisk engasjement

— Det noen kaller støy, er ærlig politisk engasjement fra fire politiske partier, sier Frp-leder Siv Jensen.

Støy rundt behandlingen av statsbudsjettet var utgangspunktet for møtet. Men ut i fra hva de fire partiene uttalte etter gårsdagens Nydalen-samtaler, var det vanskelig å forutse hvor mye mindre støy det blir til høsten. Jensen summerte "det nye" de er blitt enige om slik:

— Vi skal identifisere hvilke saker som er aller viktigst for dem. Men det vet vi jo også mye om via samarbeidsavtalen, sier hun. Hun understreker at det i de økonomiske omstillingstidene Norge nå står overfor, vil bli enda viktigere å "bli enige om noen stolper". Helt konkret nevnte hun en kommende skattereform de hun håper man kan bli enige om noe. Regjeringen skal følge opp det såkalte Scheel-utvalget.

Samtidig minner hun om at det "er Regjeringen som legger frem budsjettet, og det er Stortinget som sluttbehandler det".

Les også :

Bråk om statsbudsjettet

Mye støy og omkamper om årets statsbudsjett har vært utgangspunktet for dagens Nydalenmøte.

Men også ulik vektlegging og fortolkning av asylavtalen de ble enige om i Nydalen høsten 2013, har dannet bakteppet for møtet.

Og etter Per Sandbergs siste utblåsning mot KrF for kort tid siden, fikk de enda noe mer å snakke om.