Under Matstreif 2015, Norges nasjonale matfestival, var det flere sørlandsbedrifter som utmerket seg. Under NM i Sjømat ble det full klaff for Fiskeeksperten Reinhartsen

— Dette er utrolig stort, og det gikk over all forventning. I år prøvde vi å vri litt på noen av produktene våre, forteller Reidar Fredriksen i Fiskeeksperten Reinhartsen.

Reidar Fredriksen og Helene Bakken mottar prisen fra fiskeriminister Elisabeth Aspaker. Foto: Privat

«Målet for NM i Sjømat er å bidra til kompetanseheving og entusiasme til faget blant de som arbeider bak fiskedisken. Et annet viktig mål for konkurransen er rekruttering ved å øke interessen for faget blant unge potensielt fremtidige sjømathandlere», heter det på Matstreif-festivalens hjemmeside.

Inspirerende for bedriften

Fiskeeksperten Reinhartsen fikk både gull og sølv under mesterskapet.

— Vi lagde en viltgryte fra havet med blant annet hvalkjøtt, som gikk inn til førsteplass i sin kategori. I tillegg lagde vi en fiskesuppe med et mer ungdommelig preg med marinerte kamskjell, som fikk sølv i samme kategori.

Fiskeeksperten fikk også gull for sine fiskekaker og fiskepudding. Fredriksen forteller at produktene ble sendt inn på forhånd, der det er en komité som smaker på produktene. Deretter inviteres alle i fiskenæringen til å delta under Matstreif.

NM i Norsk Gardsost

— Det er veldig stort å se at det vi lager her i Kristiansand lages riktig. Det er inspirerende for oss som jobber med dette. Vårt distrikt har mange små forretninger som konkurrerer med de store, og da betyr det mye for oss å vise at vi har gode produkter, sier Fredriksen.

Helen Bakken, som deltar på festivalen sammen med Fredriksen, skal lørdag konkurrere i finalen for fiskehandlere. Dette er en konkurranse på lik linje med NM for kokk.

Flere sørlandsbedrifter gjorde det godt under Matstreif. Under NM i Norsk Gardsost vant Tjamsland Gård fra Birkeland/Iveland gull for en av sine økologiske oster. De er også utstillere under Bondens Marked under festivalen.