Norge har de siste ti årene hatt et betydelig tak på skiflyging. På 2000-tallet, ved med Roar Ljøkelsøy, Tommy Ingebrigtsen og Bjørn Einar Romøren i spissen, var det ikke mange som klarte å tukte de norske hopperne når det var snakk om hoppsportens formel 1. Ljøkelsøy vant VM i 2004 og forsvarte tittelen i 2006. Under de samme mesterskapene vant Norge lagkonkurransen. I 2008 lå Bjørn Einar Romøren godt an til å vinne VM i Oberstdorf. Han ledet etter første dag og to omganger, men falt igjennom finaledagen og måtte ta til takke med den sure fjerdeplassen.

Under VM i Vikersund for to år siden hadde Rune Velta sitt definitive internasjonale gjennombrudd ved å ta sølvet bak Robert Kranjec. Anders Fannemel viste også gode flygeegenskaper da han hoppet verdens nest lengste hopp med sine 244,5 meter i 2012. Bare Johann Remen Evensens 246,5 meter har vært lenger.

— Jeg håper vi fortsetter den tradisjonen med å være gode skiflygere. Vi har mange gode utøvere som har vist at de behersker skiflygingsbakker tidligere. Anders Bardal har det høyeste nivået inne av våre. Jeg tror han har en god mulighet til medalje i den individuelle konkurransen, sier Alexander Stöckl.

I Vikersund klarte ikke nordmennene å ta noen pallplass i lagkonkurransen. Laget hadde inntil da tatt medaljer i lagkonkurransen siden den kom på programmet for første gang i 2004. Nordmennene vant sågar de to første mesterskapene i lagkonkurransen. (©NTB)