— Vi har nettopp fått beskjed om at alle personene som var savnet er gjort rede for, sier Kristin Mork.

31-åringen er født på Svalbard, men flyttet til Kristiansand som ungdom. For to år siden dro hun tilbake til Longyearbyen.

Kristin Mork Foto: Privat

— Da alarmen gikk i formiddag var det opp i mot 100 personer som stilte med spader, klare for å delta i letearbeidet, sier Mork. Få siste nytt fra Svalbard i NTBs livestudio.

Flere ras tidligere

Hun og kjærersten, Steve Daldorff Borgersen, hadde overnattet på en hytte natt til lørdag og så ikke ødeleggelsene før de kom tilbake til tettstedet. "Spisshusene" som er rammet av skredet er et kjent landemerke i byen. Flere av vennene hennes er født i husene som ligger like under fjelltoppen som lokalbefolkningen kaller for Sukkertoppen.

— Det har gått flere flakras i området tidligere. Husene er pælet fast i bakken med stolper, men det hadde ikke spilt noen rolle om de hadde stått på grunnmur, sier Borgersen.

Låner bort hus

I etterkant av raset har de lokale myndighetene bestemt å evakuere flere hus på grunn av rasfare.

— Det er behov for midlertidige overnattingsplasser. Vi bor i hvert vårt hus og har meldt inn at det ene kan brukes. Svalbard er et dugnadssamfunn og de som kan hjelpe til med noe bidrar, sier Mork og Borgersen.

Tydelig preget

Svein Olav Ween er opprinnelig fra Trøndelag, men bodde på Evje og arbeidet for Evje og Hornnes kommune i 21 år før han i 2010 flyttet fra Evje til Svalbard for å bli politisk sækretær i kommunen. Han har deltatt i leteaksjonen etter personer som har vært savnet.

Svein Olav Ween Foto: Moisund.com

— Flere av de ti husene som ble tatt av snøskred er ganske ødelagte. Noen har flyttet seg en 15-20 meter, sier Ween til Fædrelandsvennen.Sammen med store deler av lokalbefolkningen har han brukt formiddagstimene til å lete etter savnede personer.

— Vi avsluttet letingen akkurat nå, klokken 14. Jeg tør ikke si noe om hvordan ståa er med hensyn til de savnede. Det må du ta med offisielle myndigheter, sier Ween.

Longyearbyen er et tett knyttet samfunn og uværet har satt sitt preg på folk på Svalbard.

— Folk her er tydelig preget av det som har skjedd. Det var ikke akkurat denne førjulstida en så for seg, sier Ween.