– Statsministeren synes at det er fullstendig usselt å sette inn streikebrytere, svarte den svenske statsministeren Stefan Löfven på vänsterledaren Jonas Sjöstedts spørsmål. Vänsterpartiet i Sverige tilsvarer SV i Norge.

Jonas Sjöstedt krevde under spørretimen med statsministeren i Riksdagen torsdag at regjeringen gjør noe med uryddigheten i flybransjen. I den forbindelsen nevnte at Norwegian, skriver avisen Expressen på sine nettsider.

Følger nøye med

Løfven beroliget den svenske sosialistlederen med at regjeringen følger nøye med i konflikten, som også rammer mange svenske flypassasjerer. Sjöstedt kritiserte bemanningsselskaper.

— Nå er det opp til partene å håndtere denne konflikten, sa den svenske statsministeren og la til at bemanningsselskaper nok er et fenomen som er kommet for å bli på arbeidsmarkedet. Sjøstedt kritiserte Norwegian og mente at det omgår de mest grunnleggende rettighetene som finnes på arbeidsmarkedet og beskyldte Norwegian for massiv bruk av streikebrytere, som i dette tilfelle er å leie inn piloter fra andre datterselskaper til å gjøre de streikendes jobb.

Det var på direkte spørsmål at den svenske statsministeren, som før han ble statsminister ledet LOs største forbund for industriarbeidere, svarte: - Statsministeren synes at det er helt usselt å sette inn streikebrytere. Du behøver ikke å tvile et sekund på det, sa Løfven.

Avviser streikebryteri

Norwegian har avvist at det de gjør er streikebryteri.

— Streiken har sitt utspring i Skandinavia og i datterselskapet Norwegian Air Norway (NAN). Norwegian Air Shuttle (NAS) har kundene og alle trafikkrettighetene. NAS kjøper tjenester fra Norwegian Air Norway (NAN), blant annet i form av fly med besetning. Omdisponering av egne ressurser står et streikerammet selskap fritt til å gjøre uten at det er «streikebryteri», heter det i en pressemelding fra Norwegian.