ANKARA: Ifølge Tyrkias visestatsminister Numan Kurtulmus har politiet nå gjerningsmannens fingeravtrykk, og mandag ettermiddag sendte de også ut et bilde av angriperen.

– Politiet er nå i ferd med å identifisere ham, sier Kurtulmus.

Sentralasiat

Mannen de jakter på tok livet av minst 39 mennesker da han åpnet ild i den populære nattklubben like ved Bosporos-stredet nyttårsaften. Etter massakren flyktet han i kaoset som fulgte.

Tyrkisk politi sendte mandag ettermiddag et fotografi av gjerningsmannen, som viseren en tynn og mørkhåret ung mann som hadde på seg en mørk jakke under angrepet.

IS påtar ansvaret

Motivet for angrepet er så langt ikke kjent, men mistanken ble tidlig rettet mot IS, som allerede er koblet til to terrorangrep i Tyrkia i 2016.

39 mennesker ble drept og 70 ble såret under massakren på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften. Mandag ble flere av ofrene båret til graven. Foto: AP / NTB scanpix

Gjerningsmannen, som ifølge anonyme sikkerhetskilder antas å være fra et land i Sentral-Asia, var ikke blant de åtte som ble pågrepet i forbindelse med angrepet mandag formiddag, sier politikilder til nyhetsbyrået Anadolu.

Ekstremistgruppen kunngjorde mandag at det var de som sto bak angrepet.

– I en fortsettelse av de velsignede aksjonene IS gjennomfører mot beskytteren av korset, Tyrkia, slo en heroisk soldat av kalifatet til mot en av de mest kjente nattklubbene der kristne feirer sin høytid, het det i uttalelsen fra jihadistgruppen.

PKK avviser

Tyrkiske regjeringsstyrker kjemper nå mot IS i al-Bab i Syria, og terrorangrepet nyttårsaften kan ha vært hevn for dette, tror visestatsminister Numan Kurtulmus. Tyrkia kommer ikke til å la seg skremme, lover han.

– Uansett hvor de gjemmer seg i 2017, så vil vi spore dem opp. Med Guds vilje og med støtte fra folket, vil vi med hele nasjonens kapasitet tvinge de i kne, sier han.

Det forbudte kurdiske arbeiderpartiet PKK, som har fått skylden for flere bilbombeangrep den siste tiden, var på sin side raskt ute med å ta avstand fra angrepet.

Leder Murat Karayilan uttalte at de «aldri ville hatt uskyldige sivile som mål», skrev BBC.

Ankom i Taxi

Ifølge Reuters ankom gjerningsmannen i en taxi før han løp inn i nattklubben med et automatgevær han hadde gjemt i bagasjerommet.

Deretter tok han livet av en sikkerhetsvakt og en reisebyrå-ansatt ved inngangen, før han åpnet ild mot gjestene i nattklubben. I tillegg til de drepte ble 70 såret, og tre av disse var i kritisk tilstand søndag.

Nattklubben er populær blant utenlandske turister, og 27 av de drepte hadde utenlandsk statsborgerskap, mens elleve er identifisert som tyrkere. En av de drepte er ikke identifisert.

Fordømmes

FNs sikkerhetsråd fordømmer i en uttalelse terroraksjonen i Istanbul.

– Medlemmene av Sikkerhetsrådet fordømmer på det sterkeste det avskyelige og barbariske terrorangrepet, heter det i en uttalelse.

Medlemmene av Sikkerhetsrådet gjentok samtidig at alle former for terror utgjør en av de største truslene for internasjonal fred og sikkerhet.

Tyrkiske aviser spekulerer i at gjerningsmannen er fra enten Kirgisistan eller Usbekistan. Det kirgisiske utenriksdepartementet har bedt tyrkiske myndigheter om å undersøke hvorvidt dette stemmer.

– Ifølge den foreløpige informasjonen vi har, er disse opplysningene tvilsomme, men vi sjekker uansett, sier talskvinne Aiymkan Kulukeyeva. (©NTB)

Tyrkia sørger over de døde etter massakren på en nattklubb i Istanbul nyttårsaften. Foto: AP / NTB scanpix