– Vi kommer ikke til å endre teksten. Det er helt uaktuelt. Vi kan ikke la en hårsår, fundamentalistisk frisør bestemme hva som er innenfor ytringsfriheten, sier Rune Andersen til Fædrelandsvennen.

Løgnaslaget, som består av Andersen, Per Inge Torkelsen og Dag Schreiner, er for tiden på turné med revyen «Løgnasevangeliet». Et av innslagene harselerer med frisøren Merete Hodne, som nylig ble dømt for diskriminering etter å ha nektet å klippe en kvinne med hijab.

– Hun blir ikke navngitt i innslaget, men det er jo ingen tvil om hvem vi sikter til, sier Andersen.

– Helt, helt forkastelig

Hodne reagerte kraftig på sketsjen da hun fikk høre at hun ble omtalt som «nazifrisør». Sist uke kunne Stavanger Aftenblad melde at hun vurderte å gå til rettslige skritt dersom teksten ikke ble endret. Det nektet Løgnaslaget å gjøre, og nå har frisøren besluttet å gå videre med saken.

– Jeg blir kalt «nazifrisøren» på Bryne. Det er helt, helt forkastelig. Jeg kjemper mot totalitære ideologier som muhammedanisme og nazisme. Da blir det helt horribelt å bli omtalt som nazifrisør, sier Hodne til Dagbladet lørdag.

Frisør Merete Hodne ble dømt til å betale 7000 kroner i bot etter å ha nektet å klippe en kvinne iført hijab. Dommen er anket til Høyesterett. Foto: Johansen, Carina / NTB scanpix

Advokat Linda Ellefsen Eide ved Advokatfirmaet Elden bekrefter overfor avisen at «det blir et rettslig steg», uten å gå inn på hva dette vil innebære.

– Vi vet heller ikke hva dette betyr, men vi er veldig spent, sier Andersen.

Revynummeret hadde premiere i Stavanger i oktober i fjor. I begynnelsen av februar besøkte gruppa Kristiansand. I går ble nummeret fremført på Hodnes hjemsted Bryne og i kveld besøker Andersen og co. Arendal kulturhus.

– Der kommer vil til å gjøre akkurat det samme, sier Andersen.

Ønsker å ta et standpunkt

Han viser til at ytringsfriheten er nedfelt i grunnloven.

– Vi har en paragraf 100 i grunnloven som har sikret ytringsfrihet i 200 år, med unntak av årene 1940–1945. Og vi vil vel ikke tilbake dit, sier Andersen.

Sketsjen hvor ordet «nazifrisør» brukes starter med at Andersen kommer på scenen ikledd niqab.

– Jeg spør om det er en frisør i salen. Så synger vi en sang om «hårsåre nazifrisører fra Bryne», sier Andersen.

Han sier at målet med sketsjen er å ta et standpunkt.

– Vi ønsker å ta avstand fra slike holdninger som hun har vist. Det er ingen som skal diskrimineres på grunnlag av etnisitet eller religion, sier Andersen.

– Kan heller bruke «hijabfrisør»

Hodne sier til Dagbladet at hun ikke har noe imot at det lages en sketsj om henne, men kun reagerer på bruken av ordet «nazifrisør».

– De kan drite ut meg så mye de vil, men det går ikke an å prøve å ødelegge meg som person og min bedrift, med å bruke ordet «nazifrisør». De kan heller bruke ordet «hijabfrisør», sier frisøren.

Hodnes advokat mener at begrunnelsen hun har fått fra Løgnaslaget er irrelevant.

– De har forklart at grunnen til at de har kalt henne for det, er at det skal vise deres holdning til hva hun har uttrykt tidligere. Det mener vi er irrelevant. Vi ønsker egentlig ikke å gi denne saken mer oppmerksomhet, for vi ønsker ikke å gi Løgnaslaget mer publisitet rundt den krenkende omtalen, sier Eide til Dagbladet.