Sangkonkurransen skal i år holdes i Ukrainas hovedstad Kiev.

– Ukrainas sikkerhetstjeneste har gitt Julija Samojlova innreiseforbud i tre år, opplyste sikkerhetstjenesten SBU onsdag.

– Avgjørelsen ble tatt akkurat nå, heter det videre i uttalelsen onsdag ettermiddag.

Russland raser over at Ukraina nekter den russiske sangeren innreise i forbindelse med konkurransen.

Russlands viseutenriksminister Grigorij Karasin reagerer kraftig på avgjørelsen.

– Dette er nok en forferdelig, kynisk og umenneskelig handling fra myndighetene i Kiev, sier han til nyhetsbyrået Interfax.

Avventende Eurovision-sjef

Den europeiske kringkastingsunionen EBU skriver onsdag ettermiddag at de «vil kontakte Kiev for å sikre at alle deltagerne i Eurovisjon Song Contest får delta».

– Vi vil fortsette dialogen med ukrainske myndigheter for å sikre at alle artistene får stille, heter det en skriftlig uttalelse fra EBU.

Norske Jon Ola Sand er Den europeiske kringkastingsunions sjef for Eurovision Song Contest ønsket ikke å kommentere saken overfor NRK. – Vi har ikke fått verifisert dette fra våre kontakter i Ukraina, så foreløpig kommenterer vi ikke dette, uttaler Sand.

Julia Samoilova deltok på en konsert på russiskokkuperte Krim i 2015, noe som ifølge den svenske kringkasteren SVT kan betraktes som et brudd på ukrainsk lov fordi det er forbudt å reise direkte til Krim fra Russland.

12. mars ble det klart at Julia Samoilova skal synge Russlands bidrag «Flame is Burning» i Kiev i mai. Allerede dagen etter ble det klart at den ukrainske sikkerhetstjenesten aktet å etterforske henne. Samoilova, som selv sitter i rullestol, sang under åpningsseremonien i Paralympics i Sochi i 2014 og kom til finalen i russiske «X Faktor» i 2013.

Det allerede kjølige forholdet mellom Ukraina og Russland ble ikke bedre under fjorårets Eurovision Song Contest. Da vant ukrainske Jamala med "1944", en sang om krimtatarens mørke historie.

Annekteringen av Krim

Selv om teksten ikke direkte knyttes til den russiske annekteringen av Krim fra Ukraina i 2014, var det liten tvil om at den kan tolkes slik – og det er sterke ord: "Når fremmede kommer, de kommer til huset ditt. De dreper alle, og sier at de ikke er skyldige". Krimtatarene, minoriteten som sangeren Jamala selv tilhører, motsatte seg russisk overtakelse av halvøya i Svartehavet og risikerer forfølgelse. Mange av halvøyas russiskspråklige innbyggere støttet imidlertid annekteringen.

Russiske politikere raste etter den ukrainske seieren og så på låten og seieren som politisk. Frants Klintsevitsj, medlem av det russiske føderasjonsrådet, tok til orde for å vurdere russisk boikott av neste finale.

– Dette er idiotisk

– Etter min mening er dette en tabbe, sier Mikhail Sjvydkoj ifølge Interfax. Han er Putins representant for «internasjonalt kulturelt samarbeid».

– Det er idiotisk. Hvis et land arrangerer et internasjonalt arrangement, så må det selvfølgelig gi adgang til alle deltagerne.

Lederen for kulturkomiteen i det russiske parlamentet Stanislav Govorukhin sier det er uaktuelt å svar med mottiltak fra russisk side.

– Ukraina har rett til å velge den politikken de ønsker. Nå skjemmer de seg selv ut, sier Govorukhin til russiske medier.

Norsk Grand Prix-sjef beklager

Morten Thomassen som er leder i den norske Grand Prix-klubben beklager og synes det er synd at politikk igjen skal blandes inn i det som burde være et hyggelig arrangement for folk flest.

– Dette virker som en provokasjon og en bevisst handling fra Russlands side, og det at Samilova sitter i rullestol vil jo gjøre at mange har sympati for henne. Det er nok også «payback» fra i fjor - Ukrainas låt i fjor var nok litt over streken. Men jeg synes også at Ukraina overreagerer, sier Thomassen.

– Tror ikke siste ord er sagt

Han tror likevel ikke at siste ord i saken er sagt, og at det er Ukrainas president som har siste ord i saken.

– Det bedrives nok et ganske heftig diplomati i kulissene. Melodi Grand Prix burde jo være en arena for underholdning og hvor folk kan more seg, så kan heller politikerne andre steder drive med konflikter og problemer, sier Thomassen.

Russerne kan ha en plan B

I Moskva kommer imidlertid ikke beslutningen til ukrainske sikkerhetsmyndigheter SBU som noen overraskelse.

SBU-sjefen varslet allerede i helgen at han ville nekte den russiske sangeren adgang.

I det populære russiske TV-programmet «La dem snakke» tilbød den britiske popsangeren Robbie Williams seg å hjelpe.

– Vet dere hva? Jeg vil veldig gjerne representere Russland i Eurovision, sa Robbie Williams 20. mars.

Williams skapte rabalder i Russland i høst da han ga ut sangen «Party like a Russian».