Filmen har fått aldersgrense 11 år, men Medietilsynet mener filmen egner seg for de fra 13 år og oppover.

– Harry Potter har blitt voksen, og det er ikke lenger lenger så lett for barn å identifisere seg med han. Han er dystrere til sinns i denne filmen, og sliter litt. Dette kan være urovekkende for unge seere, sier filmsakkyndig i Medietilsynet, Barbro Hardersen til NTB.

Filmen «Harry Potter og Føniksordenen» er mer skummel, og filmen strekker seg lengre i scener som kan virke angstskapende for mindreårige enn de forrige Harry Potter-filmene, skriver Medietilsynet på sine nettsider.

Filmen ble vurdert til aldersgrense 11 år med fraråding mot å ta med yngre barn. I tillegg mener Medietilsynet at filmen er best egnet for barn fra 13 år.

I norsk praksis for aldersgrenser er det foreldre eller foresatte som avgjør om barn inntil 3 år under anbefalt aldersgrense skal få se filmen.

– Det spesielle med denne filmen er at vi anbefaler foreldre til ikke å benytte seg av muligheten til å ta inn barn som er yngre enn den anbefalte aldersgrensen for å se filmen. Det er en dyster atmosfære i filmen. Man kan diskutere hvilken aldersgruppe Harry Potter-filmene nå retter seg mot, sier Hardersen til NTB.

Medietilsynet vil også oppfordre kinoene til å være seg sitt ansvar bevisst når det gjelder alderskontroll ved inngangen og at eventuelt barn under anbefalt aldersgrense er i følge med foresatte.