Sist hun ble overøst med trusler var etter kritiske uttalelser om omskjæring av kvinner.

I forrige uke ble hun overfalt på gaten i Oslo av flere menn med somalisk bakgrunn. De sparket og slo henne mens hun lå nede. Overfallet hadde sammenheng med kritikken mot det herskende kvinnesynet i islam. Men Kadra lar seg ikke skremme.

Hun har ikke sagt et negativt ord om islam, men pekt på behovet for å tolke Koranen på nytt, slik at kvinnesynet blir endret. Til VG uttalte hun at hun savner en debatt om hvilke rettigheter og plikter den moderne muslimske kvinnen har.

KORANEN KAN, i likhet med Bibelen, tolkes konservativt og undertrykkende. Derfor er det helt på sin plass at Kadra krever en tolkning inn i vår tid, noe hun har felles med mange muslimske medsøstre i andre land.

I debatten etter overfallet er det uforståelig at politiet ordlegger seg på en måte som kan gi inntrykk av at Kadra selv er skyld i at hun ble angrepet, sparket og slått. En polititjenestemann i Oslo sa at måten hun opptrer på i mediene, bidrar til å øke trusselen mot henne.

Vi må aldri akseptere at Kadra pålegges noen som helst skyld i at hun utsettes for fysisk avstraffelse for sine ytringer. Mange har tatt til orde for at hun bør få like mange livvakter som det finnes innbyggere i landet. Det er en oppfordring vi slutter oss til uten forbehold.

KADRA REISER en viktig debatt. Den provoserer selvsagt konservative krefter som bruker religionen til å undertrykke kvinner. Men de må tåle at diskusjonen føres, og innse at de befinner seg i et land hvor ytringsfrihet, toleranse og likestilling er viktige elementer. Skal de som ikke deler hennes syn delta i debatten, må de gjøre det med argumenter og ikke trusler og vold.

En svært uheldig side ved angrepet på Kadra er at det også gir næring til innvandringsmotstandere og de som er ute etter å stigmatisere mennesker med fremmedkulturell bakgrunn. Overfallsmennene kan gjøre hverdagen vanskeligere for både somaliere og andre.